Pripadnici policije i Bezbednosno-informativne agencije uhapsili su juče tri muškarca zbog sumnje da su u dužem vremenskom periodu zagađivali životnu sredinu, saopštila je Policijska uprava Čačak. Kako se navodi u saopštenju, uhapšeni su deo šestočlane grupe koja se tereti za nepropisno skladištenje štetnih materijala.

Policija navodi da je grupu predvodio Žarko P (54), menadžer za zaštitu životne sredine u Industriji boja i lakova „Zvezda Helios“ u Gornjem Milanovcu. Sa njim su, dodaje se, sarađivali Miroslav L. (55) i Radoljub L. (56), bivši radnici te fabrike, sada autoprevoznici. Sva trojica su priveden u policijsku stanicu Gornji Milanovac gde im je određeno zadržavanje od 48 sati. Njih trojica se sumnjiče da su iznosili burad i kanistere iz „Zvezde Helios“ sa otrovnim materijalom i skladištili ih kod pojedinih seljaka u selima gružanskog kraja.

Svi materijali su kancerogeni, a otpad se prosipao po njivama koje su u slivu reke Gruže. Ta reka uliva se u Gružansko jezero iz kog Kragujevac dobija vodu. Od prekršaja je, kako se navodi u saopštenju, najveću korist imala fabrika „Zvezda Helios“ koja nije plaćala propisno skladištenje koje bi ih godišnje koštalo nekoliko miliona evra. Policija navodi da je pokrenut postupak i protiv Gorana M., Radiše Č. i Saše J. iz gružanskih sela koji su uzimali burad i kanistere i skladištili ih na svojim imanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari