Proširenje znanja o EU 1

Novi Pazar je bio domaćin finalnih aktivnosti programa Evropski PROGRES, „Evropa to si ti“ i konkursa za najbolji prilog o evrointegracijama za medije na jugozapadu i jugoistoku Srbije.

Takmičenje u okviru kampanje „Evropa to si ti“ organizovano je povodom Dana Evrope, a finalisti su bili srednjoškolci iz grada domaćina, Bujanovca, Bojnika i Prijepolja. Najbolje znanje o temama vezanim za EU pokazali su „Vitezovi zdravlja“ iz srednje škole „Sveti Sava“ iz Bujanovca i „Ambasadori“ iz novopazarske Gimnazije. Ove dve ekipe nagrađene su sa po 100.000 dinara, namenjenih realizaciji projekata koji će unaprediti uslove za rad i učenje u školama. Tim iz Bujanovca ova sredstva upotrebiće za organizovanje radionica na srpskom i albanskom jeziku, na kojima će edukovati svoje vršnjake da usvoje zdrave navike u ishrani i obezbeđivanje zdravih obroka. Novopazarski tim nagradu će potrošiti za kupovinu dva laptopa i jednog projektora.

Proglašeni su i pobednici konkursa za najbolji medijski prilog o evrointegracijama na jugozapadu i jugoistoku Srbije. Za najbolji novinski izveštaj izabran je tekst „Evropo, evo me“ Ljiljane Stojanović iz Nove naše reči. Nagrade za najbolji radijski i televizijski izveštaj pripale su novopazarskim novinarima Nikoli Kočoviću iz Radija sto plus i Aleksandru Nićiforoviću iz RTV Novi Pazar. U kategoriji priloga samostalnog elektronskog izdanja pobednik je Dragan Marinković iz novinske agencije Jugmedija, a za najbolju seriju medijskih priloga nagrada je pripala portalu Info liga iz Ivanjice. Najbolji prilog o preduzetništvu uradio je novinar Južnih vesti Nikola Marković, a Alma Softić iz novopazarske TV Sandžak pripremila je najbolji prilog o projektu koji su finansirale EU i Vlada Švajcarske. Biljana Ljubisavljević, novinarka Medijskog istraživačkog centra iz Niša, nagrađena je u kategoriji o potencijalnim projektima. 

U fondu gotovo 25 miliona evra

Medijske kuće iz kojih su nagrađeni dobiće audio, audio-video i računarsku opremu vrednu do pet hiljada evra, a autori nagrađenih radova biće u četvorodnevnoj poseti Briselu. Na konkursu su učestvovale 23 medijske kuće sa 67 priloga. Aktivnosti razvojnog programa Evropski PROGRES realizuju se u 34 opštine u jugozapadnoj i jugoistočnoj Srbiji, a sa ukupno 24,46 miliona evra finansiraju ih EU i Vlada Švajcarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari