Prosjakinja koja je ostavila veliko nasledstvo 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Dnevni listovi Pravda i Vreme, 12. aprila 1940. godine, pisali su o neobičnoj starici koja je za sobom ostavila veliko bogatstvo , kao i o nezapamćenim poplavama koje su pogodile Jugoslaviju.

List Pravda, pre tačno osamdeset godina pisao je o neuobičajenom događaju koji je iznenadio stanovnike mađarskog grada Miškolca. Naime, u staračkom domu u tom gradu živela je starice koju je zbog siromaštva i lošeg materijalnog stanja, izdržavalo gradsko poglavarstvo.

Prosjakinja koja je ostavila veliko nasledstvo 2Nakom smrti starice, otkrivena je tajna koju je ona dugo čuvala. Ustanovljeno je da je ona potajno prosila i da je tokom vremena skupila veliku sumu novca.

Kada je izvršen pretres njene sobe u staračkom domu, utvrđeno je da je u svojoj slamarici imala više od 2.500 penga, kao i veliku količinu zlatnog novca. Osim toga, bilo je tu i mnogo srebrnog novca, kao i nekoliko prstenova sa brilijantima.

Starica ništa nije trošila, već je samo zgrtala i štedela.

Pošto nije imala bližih rođaka, u svom testamentu je navela da sva njena imovina nakon njene smrti, pripadne gradu.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Prosjakinja koja je ostavila veliko nasledstvo 3Kako list Vreme navodi, Beograd kao i čitava Jugoslavija tokom aprila 1940. godine borili su se sa velikim poplavama.

Voda, koju su u Savu i Dunav nabujale pritoke, prekjuče je došla do Beograda i popela Dunav na njegovu ovogodišnju maksimalnu visnu od 756, a Savu na visinu od 713 cm iznad normalne.

Usled opadanja pritoka, opada i nivo Save gotovo na celoj dužini. Ako pritoke ne nabujaju i ako ne bude većih kiša, talas, koji je ponovo podigao nivo vode kod Beograda, postepeno će oticati kroz Đerdap.

Nasipi pored Save i Dunava relativno su obezbeđeni i spremni su za odbranu od novog podizanja vodostaja.

Za ugrožene porodice, Crveni krst je obezbedio pakete pomoći u vidu odeće i obuće.

Za ukazivanje pomoći u poplavljenim područjima, u socijalnom odseku gradskog poglavarstva osnovana je komisija. U ovu komisiju ušli su predstavnici beogradskog oblasnog odbora Društva crvenog krsta sanitetski general u penziji Milan Dimitrijević i dr Aranitović.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari