Proslava mladog vina portugizera u Irigu 1foto Vinarija Mačkov podrum

Negujući tradiciju mladog vina, portugizera svatovca, vinarija Mačkov podrum će, u petak, 19. novembra, uz podršku Opštine Irig, ove godine po 14. put organizovati manifestaciju Dan mladog portugizera.

Uz degustiranje mladog vina, portugizera svatovaca iz ovogodišnje berbe, posetioci će moći da degustiraju i druge gastronomske sremačke specijalitete.

U okviru programa proslave biće proglašena najlepša pesma iz konkursa „Vino je pesma, pesma je vino“, a novi, ovogodišnji Vitez mladog portugizera biće Srđan Dinčić, satiričar i komičar iz Sremske Mitrovice.

Dan mladog portugizera, jedina manifestacija u Srbiji posvećena mladom vinu, i sorti vina portugizer, pokrenuta je pre 14 godina sa željom širenja vinske kulture i očuvanja tradicionalnih vrednosti uz popularizaciju ove autohtone fruškogorske sorte.

Vinarija Mačkov podrum je prvi proizvođač mladog vina u Srbiji, koja ga pravi metodom karbonske maceracije. Po tradiciji se trećeg vikenda u novembru svečano otvaraju prve boce mladog vina i uz slavlje ovo lepršavo vino se pije i u njemu se uživa, na svim meridijanima, od Liona i Pariza, preko Toskane, Beča, Japana, do Njujorka i Bostona, izazivajući pravu planetarnu euforiju. Mačkov podrum je želeo da i našim ljudima pruži priliku da se priključe ovom slavlju, uspostavljajući Dan mladog Portugizera.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari