Proslava Svetog Trifuna u Aleksandrovcu 1

Po tradiciji, ustanovljenoj pre četrnaest godina, Aleksandrovac slavi 14 februara Svetog Trifuna zaštitnika vinogradara i vinara kao svoj Dan opštine.

Razumljivo, jer ovde u Aleksandrovcu, u scrcu Župe, sve je podređeno i posvećeno vinu. A tako je ovde odvajkada, dokle seže pamćenje a i stari pisani dokumenti.

U jednom takvom dokumentu, ktitorskoj povelji velikog župana Stevan Nemanja osnivača srpske države iz 1196 godine, kaže se da je poklonio manastiru Studenici više sela u ovom kraju: Popovac, Kožetin, Raklja, Velika Kruševica sa obavezom da „prinose vino potrebno manastiru“.

Župa aleksandrovačka pripada najvećem vinskom rejonu u Srbiji „Tri Morave“ od čijih 7528 hektara na Župsko vinogorje otpada bezmalo polovina što je, posle opštine Trstenik, najveće područje pod vinovom lozom i sa najvećim brojem, od oko 3500 gazdinstava, koja se bave gajenjem vinove loze.

Ono što svih ovih godina karakteriše ovu manifestaciju jeste njena masovnost i privrženost župljana tradiciji obeležavanja Svetog Trifuna.

I ovogodišnje praznovanje završeno je velikim skup vinara i vinogradara pa se tako, u Hali sportova na tradicionalnom slavskom ručku okupilo preko 1200 vinogradara i vinara.

Pre tradicionalnog ručka ispred jedinstvenog Muzeja vinarstva i vinogradarstva smeštenog malte ne u centru Aleksandrovca obavljena je tradicionalna prva rezidba vinskih čokota i slavskog kolača a u Domu kulture „Milosav Buca Mirković“ je održana svečana sednica Skupštine opštine Aleksandrovac na kojoj su predsednik opštine dr.Jugoslav Stajkovac i predsednik Skupštine opštine mr. Toma Savković uručili opštinske nagrade i priznanja za 2018 godinu.

Zvanje počasnog građanina opštine Aleksandrovac poneo je akademik profesor dr Predrag Đorđević, endokrinolog iz Beograda za nemerljiv doprinos u zaštiti zdravlja stanovništva opštine Aleksandrovac.

Februarsku nagradu opštine Aleksandrovac dobio je Milan Marić, za nemerljiv doprinos u razvoju poljoprivrede i komunalne infrastrukture na području opštine Aleksandrovac a Zlatne plakete opštine Aleksandrovac su pripale advokatu Rodoljubu Džamiću za izuzetan doprinos i zalaganje za razvoj komunalne infrastrukture na području opštine Aleksandrovac, dr sci. med. Nevenki Dobričić Čevrljaković, za izuzetan doprinos u zdravstvenoj zaštiti stanovništva opštine Aleksandrovac, dr specijalisti opšte hirurgije Goranu Filipoviću za izuzetan doprinos u zdravstvenoj zaštiti stanovništva opštine Aleksandrovac, Slavku Savkoviću, za izuzetan doprinos razvoju privrede i sporta na području opštine Aleksandrovac iosnovnoj školi “Aca Aleksić “ iz Aleksandrovca za izuzetan doprinos u obrazovanju i prosvećivanju stanovništva na području opštine.

Srebrne plake opštine Aleksandrovac dodeljene su: profesoru Nedi Ilić za veliki doprinos razvoju muzičke kulture i obrazovanja na području opštine Aleksandrovac, Arsić Jovanu – Jovči za veliki uspeh u književnom, posebno aforističkom stvaralaštvu, dr specijalisti pedijatru – kardiologu Igoru Stefanoviću za veliku i nesebičnu pomoć građanima opštine Aleksandrovac, Budimiru Ćosiću Budi za veliki doprinos u poljoprivredi i komunalnoj infrastrukturi na području opštine Aleksandrovac, Aleksandru Stajkovcu Leki za veliki doprinos razvoju mesne zajednice Pleš i prim. mr.sci.dr Ljubodragu Zajiću za veliku pomoć građanima opštine Aleksandrovac.

Pored ovih priznanja i nagrada uručene su i brojne pohvale istaknutim pojedincima ,organizacijam i preduzećima za njihov doprinos razvoju opštine Aleksandrovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari