Više od hiljadu gostiju koji su boravili u Golupcu na 45. jubilarnoj turističko-kulturnoj i sportskoj manifestaciji „Golubački kotlić’’ koja je održana proteklog vikenda u okviru ovogodišnjeg sajma Dunava, zapamtiće po dobroj zabavi, po mnogobrojnim kulturnim i sportskim aktivnostima i dobroj organizaciji već oprobanih domaćina. Golubac i mnoga naselja oko njega žive za ovu manifestaciju u organizaciji opštine Golubac i Turističke oprganizacije, uz podršku Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja – Sektor za turizam Republike Srbije.

Otvarajaći „Golubački kotlić’’ turističko-kulturnu i sportsku manifestaciju predsednik opštine Golubac dr Nebojša Mijović je rekao da je ovaj gradić na obali Dunava značajna turistička desetinacija u ovom delu Podunavlja, ali isto tako je i jedno veliko gradilište gde je do sada urađeno 20 projekata za velike investicije.

– Od investicija najvrednija je revitalizacija stare Golubačke opštine koju će finansirati Evropska unija koja je izdvojila sredstva od 6,5 miliona dinara i čija će gradnja početi naredne godine. Pored tvrđave, počeli su radovi na izgradnji dugo očekivane gradske plaže, šetno biciklističke staze, ribarskog sela i vetroparka. Gradi se i u selima u oblasti putne privrede a u planu je gradnja jednog proizvodnog pogona za proizvodnju dunavske ribe. – predsednik opštine Golubac dr Nebojša Mijović.

Prošle subote u prepodnevnim satima startovali su ribolovci u ulovu ribe na plovak. U konkurenciji juniora sa ulovljene 48 ribe,Tamara Đorđević iz Velikog Gradišta, osvojila je prvo mesto. Drugi je Slobodan Janković iz Golupca sa 45, a treći Uroš Milenković iz Velikog Gradišta sa ulovljenih 39 riba. U odbojci na pesku pobednik je ekipa „Asiks’’ iz Golupca, dok plivački maraton nije održan zbog talasa na Dunavu. Nagrade i priznajnja uručio je predsednik Sportskog saveza Golubac Saša Marjanović.

Od 76 alasa i još oko 200 pomagača u okviru ekipa,koji se takmičili u pripremanju riblje čorbe najbolji je bio Dimitrije Henc iz Kostolca,drugi je za neki poen manje Velibor Marković iz Petke, a treći Slađan Rajković iz Klenovnika. Vredne novčane nagrade ovim vrsnim majstorima riblje čorbe, za koju kažu da ima dosta tajni i umeća u njenom spremanju, uručio je predsednik opštine Golubac dr Nebojša Mijović.

Dok su mnogobrojni majstori u kuvanju riblje čorbe vodili žestoku borbu za šampionsku titulu „Kotlića’’, u sportskoj hali osnovne škole „Branko Radičević’’ nastupili su folklorci, istrumentalisti, pevači kao devojke za titulu najlepše etno devojke sajma Dunava. Da bi došle do ove titule, osam devojaka morale su da prođu test u mućenju jaja i u predenju ovčije vude. U tome brzinu i spretnost najviše je pokazala devojka Nevena Čolić iz Topole koja je proglašena za najlepštu etno devojku ovogodišnjeg golubačkog sajma Dunava. Titulu najlepši osmeh Dunava osvojila je Nevena Perković iz Salakovca, dok je titulu za najvrednije ruke osvojila Miljana Milošević iz Klenja. Lente ovim devojkama uručio je zamenik predsednika opštine Golubac, Slobodan Milošević.

Nagrađeni su izlagači suvenira, etno hrane i zanatskih proizvoda. Za najbolji etno kutak nagradu je dobio Živojin Stokić iz Golupca, za ručni rad – vezena košulja Jadranka Dtokić iz Bariča, najveseliji štand Osnovna škola „Branko Radičević’’ iz Golupca, suvenir vodenica Božidar Buljubaša iz Vinaca, a za etno hranu Ljiljana Živojinović iz Klenja. Ova manifestacija inače, bila je prilika da se vide i ostale turističke znamenitosti: Golubački grad, manastir Tuman, ali i da se uživa u predelima Dunava i njegovim vodama, Ujedno, želja je turističkih radnika i lokalne samouprave da ovaj živopisni gradić na obali Dunava postane značajna turistička destinacija Donjeg Podunavlja i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari