Praznovanje Lazareve subote, u narodu poznate i kao Vrbica, u Eparhiji raško-prizrenskoj (ERP) bilo je povod za nove nesuglasice između privremenog administratora ERP episkopa bivšeg zahumsko-hercegovačkog Atanasija (Jevtića) i bratstva Svetih arhangela kod Prizrena.


Vladika Atanasije je nedavno zbog odbijanja monaha ovog srednjovekovnog manastira kod Prizrena da prihvate sinodske odluke o uvođenju privremenih mera uprave u ERP kaznio bratstvo zabranom služanja liturgije i pričešćivanja u trajanu od 40 dana. Zabranu da u ovom periodu i bilo koji drugi sveštenik služi liturgiju u Svetim Arhangelima, vladika Atanasije krajem prošle nedelje suspendovao je za Lazarevu subotu, slavu paraklisa ovog manastira.

Zbog tradicionalnog okupljanja vernika u Svetim arhangelima na ovaj praznik, vladika Atanasije naložio je prizrenskom parohu Aleksandru Našpaliću da u subotu služi u manastiru. Svetoarhangelski monasi, kako se navodi u saopštenju vladike Atanasija, nisu to dozvoli zato što su kažnjeni. Po njegovom blagoslovu, na Lazarevu subotu liturgija je služena je u prizrenskoj Sabornoj crkvi svetog Georgija. Službi je prisustvovalo dvadesetak vernika, saopštila je Zvanična informativna služba ERP.

Bratstvo Svetih arhangela saopštilo da je prema naređenju privremenog administratora prizrenski paroh na liturgiju u manastiru trebalo da „povede i pojce, jer bratiji nije dozvoljeno čak ni molitvom i pojanjem da prisustvuju službi“. U saopštenju koje je potpisao iguman Svetih Arhangela jeromonah Benedikt (Preradović) objašnjava se da „takvo poniženje i služenje liturgije zbog dekoracije, manastirsko bratstvo nije moglo da prihvati, pa je prizrenskom parohu rečeno da je dobrodošao na slavu kao i svako drugi, ali da mi neće biti dozvoljeno da na takav način služi liturgiju“.

Slavi svetoarhangelskog paraklisa, koja je obeležena čitanjem molitvi i rezanjem slavskog kolača, prisustvovalo je više od 200 Srba iz Beograda, Prizrena, Orahovca. Sredačke i Sirinićke Župe i sa severa KiM, uključujući i predsednika opština Štrpce i Prizren, navodi se u saopštenju Svetih Arhangela.

Patrijarh u Beogradu i Nišu

Niš – Nakon što je ujutru održao arhijerejsku liturgiju u beogradskom Sabornom hramu, patrijarh srpski Irinej služio je u subotu praznično večernje povodom Lazareve subote i u Sabornom hramu u Nišu. Patrijarh Irinej, kome je Lazareva subota krsna slava, u okviru slavskog obreda nekoliko puta je obišao oko niškog Sabornog hrama. Z. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari