Prošle godine 1.000 slučajeva povrede prava deteta u Srbiji: Kako smo otvorili Dečju nedelju? 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas na otvaranju Dečje nedelje da ne postoji značajnija nedelja u kalendaru, ali da je važno naglasiti da samo nešto više od 20 odsto stanovništva Srbije čine deca i da je u prošloj godini bilo 1.000 slučajeva povrede prava deteta.

Govoreći o prijavljenim sučajevima povrede prava deteta, Pašalić je upitao koliko ima takvih slučajeva za koje se ne zna.

Kako je naveo, deci smo dužni samo jednu stvar, a to je da im pružimo saosećanje.

„Nama je jedini cilj i zadatak da im izgradimo taj osećaj i da saosećanje zadrže u sebi, a da će se za ostalo sami snaći“, dodao je Pašalić.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski istakla je da je Dečja nedelja najradosnija u godini, ali da je cilj da svaki dan i trenutak u godini bude posvećen deci.

Prošle godine 1.000 slučajeva povrede prava deteta u Srbiji: Kako smo otvorili Dečju nedelju? 2
foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Ona smatra da je neophodno činiti više da u društvu pravo i budućnost deteta budu apsolutno na prvom mestu.

Đurđević Stamenkovski je istakla da će njeno ministarstvo u saradnji sa Ministarstvom informisanja i telekomunikacija uputiti preporuke svim televizijama, posebno onim sa nacionalnom frekvencijom da emituju više dečjeg, naučnog i obrazovnog programa.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović je naglasila da je nedelja posvećena detetu prilika da se podseti na Konvenciju o pravima deteta i radi na primeni svih ideja koje su u kreirane u korist deteta, dodavši da nisu sva deca u poziciji da im detinjstvo protiče na najbolji mogući način.

„Dete ima pravo na zdravlje i zdravstvenu podršku i da raste i razvija se na sigurnom i šansa da se ostvare ta prava mora biti podignuta“, dodala je Đukić Dejanović.

Direktorka organizacije „Prijatelji dece Srbije“ Iva Eraković naglasila je da je ponosna što dolazi iz organizacije koja postoji više od 140 godina i što se već 90 godina organizuje Dečja nedelja.

Prema njenim rečima, cilj Dečje nedelje je da deca žive bolje, kvalitetnije i da budu uključenija u život čitavog društva.

„Ono što tvrdim odgovorno je da su deca kad dobiju priliku i dobar model sjajna i kreativna i to je važno naglasiti na svakom mestu gde se govori da su deca neaktivna i pasivna“, rekla je Eraković i istakla da su deca samo ogledalo onoga što odrasli nude.

Dečija nedelja, najveća nacionalna manifestacija za zaštitu i promociju dečjih prava, biće održana do 13. oktobra pod sloganom „Ja sam dete imam plan: tolerancija i ljubav za svaki dan!“, u organizaciji Prijatelja dece Srbije.

U okviru Dečje nedelje biće organizovane aktivnosti u vrtićima, školama, bibliotekama i udruženjima širom zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari