Prošlo je 12 godina od smrti Miloševića (FOTO) 1Foto: M. Veljković

Dvanaesta godišnjica smrti nekadašnjeg predsednika SR Jugoslavije i Srbije Slobodana Miloševića (1941-2006), obeležena je danas u dvorištu njegove porodične kuće u Nemanjinoj broj 41, u Požarevcu.

Kao i prethodnih godina, vence su položili član Glavnog odbora SPS-a Nikola Šainović i počasni predsednik SPS-a Milutin Mrkonjić, kao i bivši funkcioner ove stranke Uroš Šuvaković i čelnici požarevačkog SPS-a. U ime ministra odbrane i predsednika Pokreta socijalista Aleksandra Vulina, venac su položili članovi ove stranke.

Osim Vulina, u Požarevcu se ove godine nije pojavio ni lider radikala Vojislav Šešelj, kao ni predsednik SPS-a, Ivica Dačić koji do sada nikada nije prisustvovao Miloševićevom pomenu.

“Milošević je bio velika istorijska ličnost, koji je sebi za života podigao spomenik Dejtonskim sporazumom i Rezolucijom 1244”, rekao je Šainović. Osim političkih funkcionera, grob Miloševića obišli su i brojni građani iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Od ranog jutra na grobu je već stajao venac od Miloševićeve porodice – supruge Mire Marković, ćerke Marije i sina Marka, koji žive u inostranstvu, kao i venac od snahe Milice i unuka Marka, koji su ostali u Požarevcu. Milošević je izručen Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu, 28. juna 2001. godine, gde je i preminuo, 11. marta 2006. godine. Suđenje protiv njega vodilo se prema optužnicama za zločine na Kosmetu, u Hrvatskoj i BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari