Prošlost u zvucima, bojama i mirisima 1

Mantelova je uzdigla istorijski roman na nivo umetnosti – zabeležio je kritičar londonskog Tajmsa svojevremeno, a novosadka Čarobna knjiga ponovo je obradovala ovdašnje ljubitelje istorijske proze, objavivši nedavno dvotomnu sagu Ogledalo svetlosti britanske spisateljice Hilari Mantel, u prevodu s engleskog Marije Pavićević.

„Najveće ostvarenje u oblasti istorijske fikcije u poslednjih deset godina“, zabeležiće povodom izlaska ove knjige kritičar NJujork tajms buk rivjua, dok je NJujork tajms, Vošington post i Gardijan određuju kao najbolju knjigu 2020.

Ranije je ČK, u okviru iste biblioteke – Avantura reči, objavila i njen roman Leševe na videlo (nastavak romana Vučje leglo u izdanju Mladinske knjige, Men Buker za 2009), koji je takođe dobitnik Men Buker nagrade (2012).

Taj roman istražuje jednu od najtajanstvenijih i najstrašnijih epizoda engleske istorije: propast i pad Ane Bolen, druge žene Henrija VIII.

Dvotomno Ogledalo svetlosti svojevrsni je nastavak te sage.

Maj je 1536, Ana Bolen je mrtva. Henri VIII započinje brak sa svojom trećom kraljicom, Džejn Simor, a Tomas Kromvel, beznačajni sin kovača iz Patnija, postaje desna ruka svojeglavog kralja.

Kromvel, čovek bez plemićkog porekla, ima viziju zemlje izmenjene društvenim i religioznim reformama.

Da bi postigao taj cilj, može se osloniti samo na svoj bistar um i lukavstvo.

Henrijevoj vladavini prete pobune i zavere, kao i ratovi, a Kromvelovi neprijatelji okupljaju se u senkama.

Ipak, najveća opasnost dolazi sa samog vrha, jer malo ko može dugo da izdrži Henrijev okrutni, kapriciozni pogled.

Mantelova trijumfalno priča priču o Tomasu Kromvelu, čoveku koji se iz siromaštva i nemaštine izborio za najmoćnije mesto u državi.

Kroz njegov život ispreda priču o lovcima i lovini, borbi između prošlosti i budućnosti, kraljevskoj volji i viziji običnog čoveka, i nastanku moderne države iz konflikta, strasti i hrabrosti.

Hilari Mantel, koju kritika bez neumerene pompe naziva „ženskim Tolstojem XXI veka“, „najvećom pojavom u engleskoj književnosti posle Dž. R. R. Tolkina“, ali i „intelektualno nadmoćnim i beskrajno duhovitim Crnim Gujom koji rasteruje izmaglicu jednog zabludelog žanra“, pošlo je za rukom ono što – možda, ili neizbežno – priželjkuje svaki pisac: da zvucima, bojama, obrisima, mirisima i duhom oživi jedno prošlo vreme i ljude, prave ljude, koji su u tom prošlom vremenu živeli svoju sadašnjost.

Rođena 6. jula 1952. u Glosopu, Mantel je jedna od najistaknutijih živih pisaca Velike Britanije. Autorka je dvanaest romana, u kojima se, osim ličnim sećanjima, bavi i istorijskom fantastikom. Gotovo svaki roman ove spisateljice je nagrađen, a osim popmenutih Men Buker priznanja, u njenoj vitirini su, između ostalih, i nagrade Volter Skot (2010) i Kosta (2012).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari