Opšti prosperitet Romske populacije je zajednička misija svih subjekata koji tome mogu da pruže doprinos, istaknuto je na svečanosti povodom proslave Svetskog dana Roma održane u Romskom edukativnom centru u Požarevcu. Direktor ovog obrazovnog centra, Mikica Veljković, zahvalio je na prisustvu: ministarki za sport Snežana Marković-Samardžić, vladiki braničevskom Ignatiju, gradonačelniku Miodragu Milosavljeviću i njegovoj zamenici Vukici Vasić, načelniku Braničevskog okruga Goranu Petroviću, narodnim poslanicima Vladimiru Iliću i Žarku Pivcu, predsedniku skupštine grada Požarevca Milomiru Iliću, sa saradnicima, direktoru Privrednog društva TE-KO Kostolac Draganu Jovanoviću, i drugim gostima.


– Misija našeg udruženja jeste unapređenje života Roma uz očuvanje sopstvene kulture i tradicije. Cilj udruženja je emancipacija Roma i njihova integracija u privredni i kulturni život koja je moguća uz pomoć socijalnog programa i programa obrazovanja. Ovom prilikom želimo da ukažemo poštovanje našem sugrađaninu direktoru TE-KO Kostolac, Draganu Jovanoviću, koji pokazuje razumevanje za Rome iz našeg okruga i koji je u više navrata podržao aktivnosti u našem udruženju, rekao je Veljković i pozvao Dragana Jovanovića da primi akreditaciju za Ambasadora dobre volje romskog naroda.

Nakon uručivanja počasne lente za ambasadora Dragan Jovanović se zahvalio na ukazanoj počasti:

– U ime svih zaposlenih u Privrednom društvu Termoelektrane i kopovi Kostolac i u svoje ime želim da svim Romima čestitam današnji praznik i da izrazim osećanje časti za akreditaciju koju smo danas dobili. Potpuno sam siguran da je ovo dobio svaki zaposleni u privrednom društvu. Želim da kažem da je ova akreditacija, za mene lično, vrlo značajna i potvrda da se nalzimo na dobrom putu, što se tiče našeg rada i društvene odgovornosti.

Ministarka za sport Snežana Marković-Samardžić obratila se prisutnima, rekavši:

– Danas smo u poseti Požarevcu, kako bismo obišli Romski edukativni centar, koji ima izvanredne programe i koji je veoma aktivan. Koristim priliku da svim Romima, u Požarevcu i Srbiji ovim putem čestitam međunarodni Dan Roma i da još jednom svojim prisustvom ovde pokažem da se staramo za njihovu dobrobit i integraciju u društvo i to je ono što je najvažniji deo ovog dana.

U ime Gradske uprave okupljenima se obratio gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević:

– Problem nedovoljnog ekonomskog razvoja Roma injihovog neadekvatnog društvenog položaja postao je jedan od glavnih problema Evrope. U Srbiji živi 450.00 Roma. Većina romske dece je van školskog sistema i većina njih živi ispod granice siromaštva, suočeni su sa nasiljem i namaštinom i zadatak svih nas je da se ta nepravdena situacija što pre ukine da bi svi u našem društvu imali ravnopravan položaj dostojan čoveka.

Nakon gradonačelnika, govorio je predsednik Skupštine Požarevca, Milomir Ilić, koji je ovom prilikom čestitao svim Romima praznik:

– Želim vam puno uspeha, sreće i zdravlja i obećavam da će Gradska uprava, zajedno sa vladinim i nevladinim organizacijama, stalno unapređivati i poboljšavati saradnju sa romskom populacijom i da ćemo preduzeti sve neophodne mere za vaš bolji ekonomski položaj.

Narodni poslanik Vladimir Ilić je, između ostalog, rekao:

– Nažalost, ovaj dan simbolizuje težak položaj Roma svuda u svetu, pa i ovde u Srbiji. Nadam se da će jednog dana ovaj praznik da simbolizuje vaše uspehe, vaš uspon, vaše pobede i vaš bolji materijalni polaožaj. Smisao i suština popravljanja vašeg položaja danas jeste u obrazovanju i adekvatnoj zdravstvenoj zaštiti. Čini mi se da su to ključni problemi koji muče romsku populaciju i naravno pristojan posao, zato sam ponosan, kao i svi naši sugrađani i na vaš Centar za edukaciju, jedno utočište gde mladi ljudi romske polulacije mogu da steknu preko potrebna znanja i veštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari