Krivično veće Višeg suda u Požarevcu, kojim je predsedavao sudija Dragan Vučićević, osudilo je juče Silviju Živković (27) na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina, jer je prošle godine ubila Vidosavu Miletić (83).


Kao olakšavajuću okolnost pri donošenju presude, sud je uzeo u obzir da optužena do sada nije krivično odgovarala, kao i njen težak dosadašnji život, a kao otežavajuću njenu upornost u izvršenju krivičnog dela ubistva, jer je promenila nekoliko predmeta dok nije usmrtila žrtvu.

Zločin se dogodio 3. oktobra, u kući ubijene starice, u Skopljanskoj ulici u širem centru Požarevca, koja je optuženoj duže vreme izdavala sobu za prostituisanje i od nje uzimala deo zarade. Kako je optužena rekla na sudu, starica joj jeuzimala čak oko 80 odsto para, zbog čega je kobnog dana između njih izbila žučna svađa. Takođe, Živkovićeva je rekla da nije imala nameru da ubije staricu i da joj je žao zbog njene smrti, jer ju je poštovala kao svoju rođenu babu. Za smrt starice ona je optuživala Anitu Jovanović (36), državljanku Republike Srpske, koja je uhapšena zajedno sa njom, zbog neprijavljivanja krivičnog dela i učinioca. Međutim, pošto je kasnije oslobođena sumnje, tokom sudskog postupka pojavljivala se kao svedok, jer je tokom istrage utvrđeno da ona nema veze sa ovim zločinom. On je izvršen tako što je Živkovićeva staricu više puta udarila staklenom flašom punom vode i hoklicom, a onda i sekirom u predelu glave, usled čega je ona izdahnula na licu mesta. Tokom prvostepenog postupka, sem babe optužene, niko drugi od njene porodice nije prisustvovao glavnom pretresu. Pošto je optužena živela u teškim materijalnim uslovima, umesto nje sudske troškove platiće sud.

Advokat Novica Pantić koji silviju brani po službenij dužnosti najavio je žalbu Apelacionom sudu jer smatra da je kazna previsoka, s obzirom da je Silvija u izmenjenom iskazu rekla da je babu udarila flašom i hoklicom a da ju je usmrtila Anita Jovanović, tako što joj je ubrizgala špric sa rastvorom od nekoliko tableta bensedina i rakije, od čega je baba Vida pala, a ova je sa nekolika udaraca sekirom dokrajčila. Za ovo krivično delo ubistva propisana je kazna od 5 do 15 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari