Pčelar Milan Milinković (44) iz Banje Koviljače, koji se uporedo bavi i stolarskim zanimanjem i sviranjem, polako osvaja proizvodnju meda, sa željom da mu to jednog dana postane osnovni posao. Proizvodnjom meda počeo je da se bavi sasvim slučajno, kada je pre 13 godina u njegovu porodičnu stolarsku radionicu, došao jedan pčelar trazeći da mu napravi košnicu.

Iako do tada to nije radio, pošto je u radionici zajedno sa ocem izrađivao samo sitni nameštaj, uspeo je da napravi košnicu i od tada počinje njegovo interesovanje za pčelarstvo.

– Kada sam napravio prvu košnicu, prosto sam se zaljubio u pčele i od tada me ovaj posao sve više okupira – priča Milan koga mnogi u Loznici znaju po nadimku Pidži. Bilo je to 1996. godine kada je napravio tri košnice, a sav med proizveden te godine podelio je familiji i prijateljima. Već sledeće godine imao je šest, a 1998. godine 16, da bi sada dostigao 40 košnica pčela.

– Još sam ja početnik u poslu i svakodnevno učim. Drago mi je kada dođu mušterije iz raznih krajeva Srbije i Republike Srpske zadovoljne medom koji su od mene nabavili. To mi je motiv da radim i da se dalje usavršavam u ovom poslu – kaže Milan.

U međuvremenu redovno se konsultuje sa farmaceutima i starijim pčelarima, nabavlja opremu i stručne časopise o tehnologiji spravljenja proizvoda od meda. Sve više ljudi dolazi da kupuje, zadovoljni kvalitetom usluga Milana i njegove supruge Vesne koja mu pomaže u spravljanju pčelinjih proizvoda. Pored bagremovog i livadskog meda, oni proizvode propolis kreme i kapi, kao i rakiju medovaču i kupinovo vino zaslađeno medom. U poslednje vreme zbog epidemije gripa, sve se više mušterija interesuje za propolis kapi, koje pomažu jačanju imuniteta. Milan se ipak i dalje bavi stolarskim zanatom, radi u jednoj privatnoj firmi u Loznici, kako bi popunio kućni budžet. Mnogi ga u lozničkom kraju, međutim, više znaju kao muzičara, jer sa svojim orkestrom „Baltazar“ više od deset godina svira po restoranima i porodičnim slavljima. Bubnjeve je počeo da svira još 1981. godine, a 1994. godine je nekoliko meseci svirao u klubovima srpskih iseljenika u Austriji.

– Osamdesetih pa i devedesetih godina bilo je posla za muzičare, ali je sada situacija znatno teža, jer narod nema para ni za najosnovnije potrebe a kamoli za kafanu – kaže Milan. Zato misli da mu je potencijalno unosniji posao sa medom, koji mu u dogledno vreme može obezbediti pristojnu egzistenciju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari