Prosvetari najavili nezakonit štrajk: Šta mogu da budu posledice po zaposlene?

Ostavite komentar


  1. I za to postoji lek.Privatna škola.Nećeš da radiš,OTKAZ !!! Ja kad bih pomenuo mom poslodavcu štrajk,momentalni otkaz bi dobio.

  2. O kakvim vi represijama govorite, one su moguće samo ako niste jedinstveni, a ako niste onda ništa ne pokušavajte, nadrljaće manjina.

  3. Ako prosvetara dobiju više od 10% ,a dobiće sigurno, onda je protokol ispunjen a profesor početnik sa povećanjem će zaostajati za prosekom ko i danas oko 10% .Tu se vidi nesposobnost reprezentativnih sindikata.

  4. Da li je bolja plata garancija i za bolje školstvo?
    Kada će štrajkovati za bolje programe, osavremenjavanje nastave, bolje uslove u školama, protiv menađerskih direktora, …..?

  5. Da li vam je nivo radnih sati na godisnjem nivou ispod ili iznad proseka Republike?
    Ili je na samom dnu?
    Sto ne strajkujete u julu i avgustu? Ah da, tad ne radite vec koristite najduzi godisnji koji ima iko u drzavnoj sluzbi.
    A gde su jos zimski raspust i slobodna nedelja za Uskrs?
    15 nedelja godisnje (75 radnih dana) ne idete u ucionice od cega imate minimum 10 nedelja odmora da ne pogledate svoj posao. 50 radnih dana je duplo vise od bilo koga u drzavnoj upravi.
    I vi strajkujete? Sram vas bilo.

  6. SNS je postavio i u svim školama svoje direktore koji služe da prete i odbijaju od plate ko se drzne da štrajkuje i traži beću platu. Plate u prosveti su u Srbiji najbednije od svih u okruženju…

  7. U tekstu ne vidim šta su zahtevi prosvetara. Veća plata i pravo na obustavu rada? Poprilično je konfuzan, a čini se da su i sindikaci takvi.

  8. Nekada su deca želela da se obrazuju, bila su željna znanja isto kao u Japanu i ostalim jakim državama. Danas znanje nije bitno, i takvo je stanje u državi gde su vrednosti nakaradne.

  9. Prosvetni sam radnik 30 godina, a ova vlast, kao i neke druge su pomor za školstvo uopšte. Ipak, ako uzmemo da postoje 4 sindikata, o čemu onda da se raspeavlja…. Nema jedinstva u sindikatu, a dobar deo šuruje sa režimom. I šta onda da očekujemo…

  10. Ma nema ništa od štrajka prosvetari se plaše jedne dnevnice.Jos u svakoj skoli direktor Sns ima mnogo svoji zaposleni tako da je taj štrajk propao.

  11. Odavno sam izasla iz sindikata, nikada nista nisu uradili za prosvete radnike to i država dobro zna.
    A i ako bude štrajka – posledice? Pa mi vec godinama trpimo posledice: ucenici su funkcionalno nepismeni, pretrpani gradivom, a nastavnici sve vise nezainteresovani da ih nauče, tako da je najlakše dati željenu ocenu – i vuk sit i ovce na broju.

  12. Nepromisljena odluka. Ne smete krsiti zakon ako zelite da budete sutra uvazeni primer vaspitaca dece.

  13. Strajk nista nece doneti. Prvo vecina prosvetnih radnika nema hrabrost da stupi u strajk. Sindikat mora da bude malo kreativniji. Ovi vidovi strajka nisu u ptoslosti doneli nista. Najbolja ideja svima petice i svi zadovoljni….

  14. Sramota sta rade..samo im pare u glavi i da imaju sto manje obaveza..pa mogli su popovi da budu..nije svako da radi sa decom.Treba ih izbaciti vise od polovine i onako predaju nevazne predmete,sede poceodqn dokoni uz kafu.Deca sama citaju na casu dok oni setkaju i to im fali ..da bude Jos vise?!?sramota

  15. Jednodnevni „štrajk“?! Upozorenja ili ste rešeni da se sprdate sa samim sobom? U osvešćenim i solidarnim društvima bi vam se u štrajku – do ispunjenja svih ili najvećeg broja zahteva, odmah pridružili visoko školstvo, nauka i kultura jer stanje tamo nije ništa bolje za sve koji nisu partokratski i-ili nepotistički „umreženi“. Ali kako ovo niti je solidarna niti osvešćena sredina a diskutabilan je i status društva, teško da se neće ponoviti „džaba ste krečili“.

  16. Oni nisu sindikat svih zaposlenih u prosveti.Strajk se odnosi samo na plate profesora a van nastavno osoblje(spremacice i domari) se nigde ne spominju,radimo za minimalac koji realno dobijemo par puta godisnje a istale mesece radimo ispod minimalca bez toplog obroka i regresa.i mi smo clanovi sindikata treba da ih je sramota.

  17. Odmah im uručiti otkaze ima na birou još kadrova koji hoće da rade a ne mogu od bahatih i lenjih. Svidelo im se na dugačkom godišnjem odmoru pa bi da ga produže!

  18. Za CITALAC: Koga sa biroa da zaposle kad nema matematicara, fizicata, hemicara … Ocigledno je da su svi negativni komentari pogresni. Da je u prosveti toliko dobro veliki broj „prosvetnih“ fakulteta ne bi ostao bez studenata. A ti kriticari neka zavrse fakultete, odu u prosvetu i uzivanu. A, necete ?! Zasto kada je u prosveti toliko dobro ?

  19. Prosvetare podržavam u svemu, i smatram da je sramotna nebriga aktuelne vlasti. Međutim, imam strahovitu zamerku na njihovu neosetljivost za težinu torbi sa knjigama. Da li su oni svesni da u periodu formiranja kičmenog stuba decu svakodnevno bez potrebe opterećuju nenormalnim teretom. Svaki put kada podignem ruksak sa knjigama moje unuke dođe mi da zaplačem od muke.

  20. Prosvetni radnici kojioh je preko 150 000 cine veliku grupaciju nase populacije.Posmatrano iz jedng ugla oni cine i najobrazovaniju strukturu nase populacije.
    Uzeci sve to u obzir,ta gomila ameba se nikada nije podrzala nista u nasen drustvu sto je od znacaja,niti je ikada dala bilo kakvu ideju .
    Prvi septembar PLATE !!! PLATE !!! bleje kao ovce.
    Sramota.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 9. septembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.