U osnovnim i srednjim školama 22. decembra zaposleni koji štrajkuju potpuno će obustaviti rad, a ukoliko ni posle toga ne bude pomaka u pregovorima sa vladom, sindikati prosvetara najavljuju da neće završiti prvo polugodište, niti početi drugo. Predstavnici sva četiri sindikata prosvetnih radnika poručili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare da je odluka o radikalizaciji štrajka doneta zbog neodgovornog ponašanja vlade i njenog katastrofalnog odnosa prema obrazovanju i prosvetnim radnicima.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević kaže da se prvo polugodište ne može završiti ako se ne zaključe ocene, napominjući da je to u nadležnosti nastavničkog veća, a ne direktora škola. On je dodao da je za jednodnevnu obustavu nastave u školama izabran datum kada prosvetari primaju plate. Na pitanje Danasa da li očekuju da im zarade budu smanjene, jer 22. decembra primaju platu za drugi deo novembra, kada je počeo zakonski štrajk, Matijević je odgovorio da bi takav potez izazvao kontraefekat.

– Ne očekujemo da nam smanje plate, niti je ministar prosvete Srđan Verbić pominjao tu mogućnost – naveo je Matijević.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković kaže da prosvetni radnici „samo žele da im bude vraćeno ono što im je uzeto“, napominjući da će i pored toga imati najniže plate od svih delatnosti koje se finansiraju iz budžeta. Uštede na platama prosvetara na godišnjem nivou iznose oko 23 milijarde dinara, što je beznačajna suma za budžet. Brajković je dodao da je posle smanjenja plata za 10 odsto odnos najniže i najviše zarade u obrazovanju 1:1,7 i da je vladinim merama štednje oštećeno oko 60.000 nastavnika u osnovnim i srednjim školama koji rade sa punom normom. Kako je dodao, od smanjenja nisu izuzeti ni oni sa nepunim fondom.

Predsednik GSPRS „Nezavisnost“ Tomislav Živanović je istakao da su predstavnici sindikata na prekjučerašnjim pregovorima sa ministrom prosvete dobili ponudu koja vređa prosvetne radnike, ali nije želeo da pojasni o čemu je reč. Sindikati su kritikovali Verbića jer ne odustaje od namere da se izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja otvore konkursi za prijem novih radnika. Živanović je naveo da je to ključni izvor korupcije i da cilj treba da bude da se pre svega zbrinu ljudi koji su u sistemu, a da se konkursi raspišu ako među njima nema odgovarajućih kadrova.

– Ko kaže da su mladi sa tek završenim fakultetom bolji stručnjaci od zaposlenih sa 20-30 godina staža, koji su zbog loše demografske situacije ostali bez časova ili dela norme? Konkursi su osnovni izvor korupcije u pokušaj da se zaposle mladi po političkoj osnovi – tvrdi Živanović.

Član Predsedništva Sindikata obrazovanja Srbije Aleksandar Ničić pozvao je premijera Aleksandara Vučića i celu vladu da prosvetu stave na prvo mesto, ali „na način koji prevazilazi retoriku i čitanje ekspozea“.

Sindikati su ukazali da su prosvetari zaposleni u školama sa prosečnom platom od 39.000 dinara dovedeni na rub egzistencije i da se broj škola koje štrajkuju iz dana u dan povećava.

Ministarstvo: Poziv na kršenje zakona

Najava četiri reprezentativna sindikata prosvete da će pozvati članstvo da 22. decembra na jedan dan u potpunosti obustave nastavu predstavlja poziv na kršenje zakona, saopštilo je juče Ministarstvo prosvete. Iz tog ministarstva poručuju da „nastavnici imaju pravo na štrajk pod uslovom da obezbede minimum procesa rada, što je u ovom slučaju održavanje časa u trajanju od 30 minuta“. U saopštenju se dodaje da Zakon o štrajku i Zakon o osnovnoj školi predviđaju sankcije za kršenje odredaba vezanih za štrajk u prosveti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari