"Nemojte više da nas lažete": Prosvetari uoči sastanka sa vladom pozvali građane da im se pridruže na sutrašnjem protestu 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Predstavnici četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika pozvali su sve građane da im se sutra pridruže na velikom protestu u Beogradu.

Pre 345 dana sva četiri reprezetativna sindikata su potpisala sa vladom obavezujući sporazum, a od vlada je stigla poruka da od poštovanja toga nema ništa, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije ispred vlade.

Danilo Gligorić, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, rekao je da je razlog štrajka to što vlada nije dovoljno novaca odvojila i “opet pokusava da nas uštine za novac koji je obećala”.

On je rekao da Ministarstvo finansija može da deo novca preusmeri za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u javnom sektoru.

"Nemojte više da nas lažete": Prosvetari uoči sastanka sa vladom pozvali građane da im se pridruže na sutrašnjem protestu 2
foto Vesna Andrić Danas

“Novac koji ubira države je dovoljan da poveća plate duplo u odnosu na ono što su predložili”, rekao je Gligorić.

On je poručio vladi: nemojte više da nas lažete.

„Kako se koja vlada pojavi oni obećavaju i ništa ne ispunjavaju“, kazao je Gligorić.

On je rekao da će sutra biti veliki štrajk i pozvao sve građane da dođu u 12 sati ispred Skupštine Srbije.

Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, je rekla da su sindikati ozbiljni ljudi, da su nešto potpisali i da to vlada treba da poštuje.

Ona je rekla da su plate važne i da sindikati nisu prihvatili da se pravi razlika među zaposlenim u školama kojima je ponuđen različit procenat povišice zarada.

“Nećemo prihvatiti ponuđeno povecanje plata. Mi ćemo sutra pokazati naše nezadovoljstvo, snagu i jedinstvo, rekla je Ilić.

Srđan Slović, predsednik GSPRS Nezavisnost je naveo da se sindikati bore za ono što su u protokolu potpisali.

Kazao je da su pare koje se izdvajaju rebalansom budžeta redovne obaveze koje država nije planirala, a ne dodatni novac za prosvetne radnike.

"Nemojte više da nas lažete": Prosvetari uoči sastanka sa vladom pozvali građane da im se pridruže na sutrašnjem protestu 3
foto Vesna Andrić Danas

Dobrivoje Marjanović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika, podsetio je da u protokolu piše da se “vlada obavezuje”, da su sindikati dali vremena novoj vladi da utvrdi dinamiku povećanja plata, a umesto toga je sindikatima saopšteno da će dobiti ono što je ministarstvo finansija predvidelo.

On je ponovio da sindikati neće pristati da se zaposleni dele kada je reč o procentu povećanja plata.

Marjanović je rekao da na pregovorima sa vladom koji počinju danas u 13 sati ne očekuje ništa.

– Sutra u 12 sati ćemo okupiti sve naše kolege ispred Skupštine Srbije namenski, jer onaj ko je potpisao protokol je sada predsednik Skupštine, nakon toga ćemo se uputiti do Vlade i nadležnima reći da ovo što sada pričamo nije naša vizija nego reakcija zaposlenih u obrazovanju – naveo je Marjanović.

On je dodao da prosvetni radnici imaju podršku roditelja i učenika, i da su im njihovi đaci poručili: ne savijajte kičmu, da bismo je mi imali sutra, pametniji ne popuštaju, podrška nastavnicima koji štrajkuju.

Na pitanje da li je tačno da će se prosvetni radnici koji sutra budu štrajkovali pozvati na to da imaju pravo da odsustvuju sa posla zbog sindikalnih aktivnosti, Valentina Ilić je rekla da svaki zaposleni koji je član sindikata po Posebnom kolektivnom ugovoru ima pravo na sedam slobodnih dana radi sindikalnih aktivnosti i da su im neki članovi tražili tu vrstu dokumentacije.

– Zahteve za odsustvo ljudi koji će iz unutrašnjosti doći za Beograd smo poslali zato što su naši zaposleni sutra u potpunoj obustavi. Bez obzira na to oni su dužni da budu na svojim radnim mestima u školama, a oni koji dolaze za Beograd su dobili pretnje direktora da će snositi sakcije, pa smo zbog toga za njih poslali te zahteve – pojasnio je Dobrivoje Marjanović.

On je dodao da su se svi reprezentativni sindikati dogovorili da sutra bude potpuna obustava nastave i da nema rada sa skraćenim časovima na 30 minuta.

– Poručujemo našem članstvu: ili poštujte odluku reprezentativnih sindikata ili radite redovno. Ako vam je dobro, onda ništa – rekao je on.

Dodao je da je cilj da početna plata nastavnika koja je sada 86.000 dinara bude jednaka republičkom proseku, koji će po projekcijama do kraja godine biti oko 100.000 dinara, u januaru naredne godine oko 105.000, a u martu verovatno 120.000 dinara.

– Nama nije cilj da ostvarimo republički prosek pa da onda padnemo na 0,8 nego da i u narednoj godini razgovaramo sa državom da ostanemo na tom proseku – istakao je Marjanović.

Upitan da li bi neka ponuda Vlade mogla da stopira sutrašnji štrajk, kazao je da su predstavnici sindikata dobili saglasnost svojih organa da potpišu protokol i da bi, u slučaju da se ponudi nešto van dogovorenog i potpisanog, sindikati morali da dobiju podršku svojih osnovnih organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari