Prosvetare koji danas primaju drugi deo julske plate čeka neprijatno iznenađenje 1Foto: Miloš Majstorović

Prosvetne radnike koji će danas (21. avgust) primiti drugi deo julske plate čeka neprijatno iznenađenje.

Umanjenje mesečne zarade zbog drugačijeg obračuna plata tokom godišnjeg odmora već su osetili sa isplatom prvog dela julske plate koju su dobili 7. avgusta, a kada im bude legao i drugi deo moći će tačno da izračunaju koliko ih je koštao predah od škole.

Iako su se mnogi žalili da im plata nikad nije bila ovoliko niska, predstavnici sindikata po ko zna koji put objašnjavaju da zaposleni u obrazovanju nisu zakinuti i da se po identičnom principu plate tokom godišnjeg odmora i državnih praznika obračuvaju i svim drugim radnicima u javnom sektoru, u skladu sa Zakonom o radu.

Taj zakon donet je još 2014. i on kaže da „zaposleni ima pravo na naknadu zarade u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu, za vreme odsustvovanja sa rada na dan praznika koji je neradni dan, godišnjeg odmora, plaćenog odsustva, vojne vežbe i odazivanja na poziv državnog organa“.

– Mnoge je iznenadila visina primanja za jul mesec. Obračun plate i naknade plate mnogima su i dalje misterija što je neprihvatljivo. Svaki zaposleni, a posebno intelektualac, morao bi da zna šta mu je plata, a šta naknada plate, šta je osnovna plata, a šta dodatak na platu. To je svega nekoliko članova propisa dostupnih na „klik“ od svakoga od nas. Zašto bi nas cenili više kada mi ne znamo čak ni pravila igre koju igramo – pita Dušan Kokot, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije.

On napominje da se naknada plate koju zaposleni dobija kada je na godišnjem odmoru, a to je ono što je većina primila za jul ove godine, računa drugačije u odnosu na obračun plate.

– Dok se plata računa kao proizvod osnovice i pripadajućeg koeficijenta i za većinu zaposlenih (osim onih na minimalcu) ne zavisi od broja radnih dana, naknada plate se računa kao prosek svih primanja u poslednjih 12 meseci. Kada se sva primanja u tom periodu saberu i podele sa ukupnim brojem radnih sati dobijate prosečnu vrednost radnog sata. Tako dobijena vrednost množi se sa brojem sati u mesecu za koje se prima naknada. Tako je, na primer kod onoga ko je ceo jul bio na godišnjem, na listi jasno stoji naknada plate za 168 radnih sati – ističe Kokot.

On ističe da je upravo u tom broju radnih sati ključni problem ove godine. Pojašnjava da je kalendarski, jul imao svega 21 radni dan, odnosno 168 radnih sati.

– Obično ima 22 radna dana, a neretko i 23. Kada ima 22 radna dana (176 radnih sati) naknada bude nešto manja nego plata iz prethodnog meseca, a zbog obračuna koji uključuje i zarade iz prethodne godine obarajući na taj način prosek. Kada ima 23 radna dana, odnosno 184 radna sata, onda je izvesno da će naknada plate biti iznad plate koju je zaposleni primio za jun mesec – kaže Kokot.

Milan Jevtić sindikalista iz Kragujevca, podseća da je ove godine do februara plata bila 12 odsto niža, jer je sektorsko povećanje počelo od 1. januara 2023, a sve to ulazi u prosek kada se obračunava naknada zarade.

U trenuku kada je u februaru trebalo da osete ovu povišicu redakciji Danasa su se javljali nezadovoljni prosvetari tvrdeći da su oštećeni, ali je razlog zbog kojeg su tada primili manju platu od očekivane bio to što su za dane praznika takođe dobili naknadu zarade.

Jevtić pojašnjava da se prekonormni rad ne računa tokom praznika i raspusta, što takođe utiče na smanjenje zarada nekim zaposlenima.

Što se tiče razrednog starešinstva, ono se računa i kada su nastavnici na raspustu i na godišnjem odmoru (taj dodatak mesečno iznosi četiri odsto na platu), odnosno ulazi u prosek primanja u poslednjih 12 meseci.

Budući da su mnogi zaposleni u školama na godišnjem odmoru bili i u prvoj polovini avgusta, plata koju budu primili za taj mesec, a koja se isplaćuje u septembru, takođe će im biti niža.

Avgust je, međutim, specifičan u tom smislu što su neki prosvetni radnici na odmoru zvanično bili do početka ovog meseca, a suštinski su se pojavili u školi sredinom meseca ili će danas startovati, tako da će za dane kada nisu po rešenju bili na godišnjem odmoru primati platu iako nisu radili.

Oni koji su bili na odmoru zvanično do danas za sve te dane primaće naknadu zarade.

A s obzirom da je najavljeno povećanje plata u prosveti za pet odsto od 1. septembra prosvetari će ga osetiti u oktobru. Posmatrano u novcu, početna plata nastavnika sa sedmim stepenom stručne spreme, odnosno fakultetskom diplomom, biće veća za oko 3.700 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari