Prosvetare koji danas primaju drugi deo julske plate čeka neprijatno iznenađenje

Ostavite komentar


  1. Ne znam šta je autor teksta mislio sa onim „osim za one na minimalcu“, s obzirom da sam u opštini na minimalcu i da sam primio prvi deo plate malo više od 12.000 din. To se odnosi na mesec dana bolovanja. dok sam za jedan dan manje bolovanja primio neki dinar više od 18.000 din. što je opet umanjenje koje nikom, meni svakako, ič nije jasno.

  2. Razumela sam način obračunavanja zarade kad smo na godišnjem odmoru , ali nisam čula da su umanjene nadoknade i u zdravstvu za vreme godišnjeg odmora. Negde pročitah da se tako računa svima, ne samo prosvetarima , ali ne čuh komentare

  3. Koliko su sebe procenili – tolike nadnice i primaju. Da se (pro)cene više ne bi ušli u učionice ako treba do Nove Godine (bez obzira na svu okolnu buku i halabuku) dok ne izbore uvećanje zarada od minimum 30% i to na 6 meseci a kasnije da se opet razmatra iznos. A o katastrofalnom (po 95% zaposlenih) Zakonu o radu kakav opstaje 9 godina šta komentarisati? Nije se još skupila kritična masa za obaranje i formiranje postojećih delottvorni sindikata – zauzeti su roštiljanjima i opijanjima na urancima dok se drugi na sve 4 strane sveta solidarno bore za radnička prava. Tako da je ovde „zacementirano“ i stanje i izreka uvek može gore -manje.

  4. Сваки интелектуалац зна да већина политичара не живи од плате!~!~

  5. Dušan Kokot, predstavnik sindikata koji samo što ne viče na prosvetare, jer su glupi pa ne hvataju što se bune. Druže Kokot, pa plate su nam skoro 10% niže, a ionako su bedne. Ne može da se živi ovako više, u tome je problem. Da je plata 120 000, pa da „skinu* 12 000 i nekako. Ovako, kad ti je plata 74 000, pa ti je još umanje za 7 000, osetis u stomaku. Umesto da vrištite na kolege, bolje se izborite za primanja dostojna ljudskog bića.

  6. Mhm. A kako se uzima 12 meseci plate za prosek, kada prva dva meseca nije bilo plate nego naknade plate jer je tad bio prethodni godišnji? Da li se jul i avgust perthodne godine računaju kao 0 (nula)?

    Znači nemojte da zaje****te ljude za koje ste dužni da se borite kako ne znaju pravila i ne razumeju razilku između plate i naknade plate. Što niste ta pravila doveli u red da ljudi mogu makar da se skrpe ta dva meseca?

  7. Sram da bude sindikate koji su dozvolili raznorazne gluposti i strahovito nepovoljne i nepravedne stvari za radnike u Zakonu o radu!!! Jos te 2014. god., trebalo je podici radnike na strajkove zbog katastrofalnog zakona. Ali…..ovo je zemlja Srbija! Zasto se sindikati ne preispitaju koji odliv clanstva imaju zadnjih 10 godina?

  8. Mene je sramota što prosveta ima plate kao da rade na motanju kablova ili spajanju osigurača. Sa tim što oni koji motaju kablove odgovaraju samo naređenima, a zaposleni u prosveti odgovaraju za buduće generacije sada mladih ljudi, imaju pedagošku, nastavnu i vaspitnu odgovornost, odgovornost za sebe i svoje porodice, i evo sad iz primera od maja: rizikuju svoje živote. Uvek nezadovoljni, sa pravom. I onda im se umanje plate, tj primaju neki procenat od plate. Ok, nema potrebe da se plaća topli obrok i naknada za javni prevoz za vreme godišnjeg (bedna cifra), ali plate za vreme godišnjeg koje se dodatno umanjuju – ovo je bizarno.

  9. Narodu u kome se mnogi hvale (naravno i neki političari) da u životu nisu pročitali ni jednu knjigu, u kome mnogi neobrazovani na znanje gledaju sa omalovažavanjem, ne trebaju škole. U ovoj zemlji ima više od 50% funkcionalno nepismenih, naši đaci na Pisa testovima ostvaruju sramno nizak uspeh. Ali zato u školama ima ima oko 90% vrlo dobrih i odličnih. Veliki broj „vukovaca“ upisuju fakultete bez ikakvog znanja.
    U pametnim zemljama je ulaganje u školstvo najznačajnija društvena investicija. U onim drugačijim, nažalost i u Srbiji, ulaganje u školstvo je trošak.

  10. Kolege polako. Umesto da budemo sretništosmoodbili novuministarku visamo kukate. Najvažnije od plata i svega je da se dobije ministar čestitog obraza i sposoban. Vidite prošlog Ružića. Izuizetnio kažu pošten čovek idao je ostavkui to kažu da je moralni čin. Da je moralan ne bi se ni prihvatio tog posla gde je diletant. Gospođa ministarka koja je postavljena na njegovo mesto je sve slatkorečivo objasnila, a to se vidi po iznetim merama. Sve će ona to ostvariti jer kod ovakvih „stručnjaka“ uvek je važila poslovica:“Obećanje ludom radovanje!“ A mi jesmo ludi i zato nas i vodi stručnjak za luđake. Sad se pitam koliki je ona stručnjak kad je gro vremena u biografiji tako piše provela od fotelje do fotelje. Mlada je …Ima vremena dajmo joj šansu! Drage kolege, ako ništa savko će od nas, ako nismo dobili kao prosveta, onda kao pojedinac dobiti nešto od F dijagnoze. Živel Srbija!

  11. Treba imati u vidu i bočne prihode, recimo, koliko znam, za promociju udžbenika kompanije Klet dobija se (raspodeljeno na 12 meseci) 18000 mesečno.

  12. 60%zaposlenih ima 20 dana odmora
    Sto li se stalno zale kad samo dele dobre ocene da bi njihova skola bila „prestizna“
    Deca sve manje znaju tako da su im plate previsoke

  13. Predlazem da se prosvetarima ukine plata…Ovako potcenjeni i unizeni treba da sa puno motiva krenu da uce decu.Pojacajte Sns akademinu i eto srece..

  14. Kakav godišnji odmor,prosvetari rade specifičan posao koji zavisi od toga kada deca idu u školu i kada su na raspustu.Prema zome nastavnici treba da imaju RASPUST kada i deca a ne godišnji odmor.Ovako kada im istekne „godišnji odmor“ u mnogim školama moraju svakodnevno da se javljaju iako nemaju nikakvog posla i pretvaraju se u idiote.

  15. Ova zemlja je u rasulu,nema sindikata,nema radnika,nema strucnih i sposobnih,ali zato ima onih nepismenih sa diplomom koji vode drzavu a ne zasluzuju poverenje da im se povere ni dve ovce. Nekada dok smo bili drzava sa ne tako sposobnim politicarima ali sindikatima koji su brinuli o radnicima ne polutkama vec delima godisnji odmor se placao kao prosek tri meseca koji predhode odmoru ali od dolaska SNS-a na vlasti sve je promenjeno na gore pa i ovo a o platama , penzijama,privredi ne terba ni prcati. Geslo PUPS-a borba za tri P ptreba shvatiti kao idemo u tri p**** materine.

  16. Kada se kaže prosek 12 meseci, vrlo jasno se kaže da u taj prosek ulazi i prošlogodišnja umanjena zarada isplaćena za prošlogodišnji odmor. Vrlo je jednostavna poštena računica, jedanaest meseci radimo a dvanaesti odmaramo jer smo to zaradili u prethodnih JEDANAEST meseci a ne dvanaest kako se računa.
    Uvek se nađe rupa na saksiji da se manje isplati nekome ko se, verovatno, neće ni buniti. I tu nema greške, zašto bi davali više ako mogu i manje! 🙁
    I što naš preCednik voli da kaže, kumulativno je ta naknada za godišnji odmor manja iz godine u godinu jer umanjeni odmor ulazi u dvanaest obračunski meseci. Plastičnije rečeno, moj sada smanjeni odmor će ući u sedeći prosek koji je samim tim niži, pa sledeći odmor opet…
    Neko bolovanje od pre par godina i dalje se vrti po istom principu u toj računici… Užas!

  17. Ali hit su in sindikati. Da vidimo sad kad su besplatne knjige od koga će da zarađuju? Nije tajna da su predstavnici aindikata lobirali i dalje to rade za izdavače da bi dobili neki laptop, tablet ili parice. Nema više pojela maca. Da ne pominjem svaki lažni pregovor sa ministarstvom prosvete u poslednjih 10 godina. Zbog sindikata ste tu gde ste, jedino što znaju je da skrate časove na pola sata, vau možeš misliti.

  18. S najbolje da ne dobijemo platu jer nismo na godišnjem uopšte radili pa je cela ova računica besmislena.

  19. Na privatnim školama i fakultetima, većina profesora radi za minimalac od oko 40.000. Leti za vreme raspusta ne dobijaju platu jer im škola raskine ugovor o radu a novi sklopi tek u septembru da ih ne bi plaćali. To su uglavnom profesori i nastavnici koji su završili državne fakultete, a nisu bili članovi stranke da dobiju posao u državnim školama.

  20. Iznenadjeni su Jos 06.08. kad je uplacen prvog deo,verujem da su neki I uvredjeni,a vecina ponizena.
    U oktobru ima da se slepe od primanja,da polude…

  21. Kad „prosvetari“ nisu kolektivno stupili u strajk nakon izmicanja stolice profesorki, sto je bio uvod u tragediju u Ribnikaru, sad mogu gospodari ljudskih sudbina ovde i da ih osedlaju.

  22. Нико није у просвети ни цео јули,ни цео август на одмору.О каквом просеку је реч?За колико дана?Толике школе завршене,а обрачуни плата и даље су непознаница!!!

  23. Srbijo, jadna li si,dokle bre ovako više,milijarda za stadion za zdravstvo i prosvetu ništa,jadno i bedno.

  24. U zadnjih desetak godina u Prosvetu si se mogao zaposliti samo preko stranke,kad Prosvetu budu vodili oni što su primljeni preko konkursa razumeću ih.

  25. Radnici u Ed imaju drugi obracun tako da kafekuvarica zaradnuje vise od nastavnika,ima od 80000.00din i vise.Tako je to i u privatnom sektoru ,a po pravilu godisnji odmor treba da bude placen sem placNja puta.I zato zakon o radu mor d se menja jer radnik ima prevo na godisnji odmor ,a ispade da je na bolovanju.Sve je strasno ali taj zakon ne vazi za javna pteduzeca i na lokalu,plata im je ista i na god.odmoru sem puta.Sramota.

  26. Niko ne pise kolike su plate u državnoj upravi I lokalnoj samoupravi, niže nego učiteljima! Kada sam upisivao fakultet pedagosku akademiju su upisivali najgori ucenici koji sada imaju 10.000 dinara veću zaradu od mene! Dosta više s prosvetarima, koliko rade i kakve rezultate ostvaruju učenici može se reći da su preplaceni!!!

  27. Braćo prosvetari, ne zaludjujte se i ne očekujte previše od SNS bande, valjda toliko vaši mozgovi mogu dopreti. Tako da, pametnom dovoljno

  28. Kako god da su obracunali taj obracun nije tacan! Na odmoru sam tek od 13.jula. Zasto mi se umanjuje prvi deo zarade za jul?!

  29. I , pa sto da primaju istu platu kada nerade . Nsjbolje je da vi pobedite na izborima pa da vidimo vase blagostanje

  30. Za Dani,vidim da se sekira za zdravstvene radnike,smanjuje nam se plata na godisnjem naravno budite bez brige,samo za razliku od prosvetara mi radimo i vikende i praznike i noci i dane,nemamo radno vreme od 4 casova niti raspuste na par meseci. Pozdrav

  31. Sramota i bezobrazluk….a zakidaju i na toplim obrazima pogotovo tehničko osoblje koje nema topli obrok…..nego se provlači kroz minimalac tj ispod minimalca je bila plata za jul…..pa kolja je tek nama onda plata mučenicima …..

  32. U 20 godina, koliko radim u prosveti, nije mi zarada za jul bila niža čak 9500 din. Kraj školske godine nam je ranije nametnut, tako da mi je zarada za jun niža za 6000 din. Ko ovo objašnjava?
    Pita se dokle više? I sa tih 5% nemamo dovoljno za osnovne životne potrebe.

  33. Divno, obezbediti što više prosvetu, zdravstvo, ne bi li nepismeni mogli nesmetano da vladaju i kroje kapu narodu. E moja Srbijo, dokle ćeš izdržati

  34. Radim u prosveti i žalosno je što se tvrdi da je u našoj zaradi uračunat i topli obrok i regres. A ja pitam ako jeste kolika je onda zarada prosvetnog radnika? I kolika je zarada naših kolega sa fakultetom u drugim preduzećima ili u javnom sektoru? A ako nije, zašto mi nemamo topli obrok i regres? U septembru dolazimo ogorčeni na zaradu i tešimo se nekim poveċanjem u septembru od 5,5%. Debelo zaostajemo za republičkim prosekom. Za vreme korone radili smo od kuće i to sa svojim sredstvima, kupujući internet za svoje pare, ometajući svoje ukućane. Ostali su kući nosili lap-top i internet koji su im plaćale firme za koje rade. Ovo je samo poziv na bežanje iz prosvete ko god može. Očigledno državi prosveta i nije važna.

  35. Još malo pa niko neće ni u prosvetu a ni u zdravstvo.I šta će onda biti sa narodom ove naše jadne i napaćene zemlje.

  36. Нажалост, одавно већ нема изненађења. У просвети не престаје да буде непријатно. После 22 године и небројено много награда и признања,мислим да ћу преломити и отићи из просвете. Тешко је стално трпети понижења,а није ми ни у природи. Сад су стварно претерали. Још ово срамотно “ повећање“ од 3000 динара.

  37. Prosvetari su obični neradnici i samo kukaju a u stvari ništa nerade. Imaju lenji raspust prolećni zimski raspust nerade subotu i nedelju dnevno rade najviše 5h.istalno se bune. Da im je toliko loše oni bih napustili posao. Nek napuste posao kada im je toliko loše

Ostavite komentar


Društvo

Ministarka pravde ispitana u Specijalnom tužilaštvu Kosova zbog izjava na TV i objave na Fejsbuku o ubistvu policajca kod Loznice 10

Ministarka pravde ispitana u Specijalnom tužilaštvu Kosova zbog izjava na TV i objave na Fejsbuku o ubistvu policajca kod Loznice

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je da je danas intervjuisana ministarka pravde Aljbulena Hadžiju, sa ciljem da razjasni njenu izjavu datu TV Dukađini, u emisiji "Debat plus" od 02.07.2024. godine u vezi sa mogućim sastancima i razgovorima sa tužiocima i sudijama za određene slučajeve, kao i njen post na društvenoj mreži Fejsbuk od 20.07.2024. godine u vezi sa bekstvima koja su se desila iz kosovskih zatvora.

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Nikolić, TV novinarka

List Danas je važniji nego ikada ranije. Kada ne bi bilo takvih novina, ne bismo ni znali kako prave novine treba da izgledaju.