Prosvetarima danas stiže umanjena plata, evo i zašto 1foto EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Prosvetni radnici danas primaju prvi deo julske zarade koji će biti nešto umanjen, zbog toga što je jul mesec kada najveći broj zaposlenih u školama koristi godišnji odmor.

A Zakon o radu propisuje da se za vreme godišnjeg odmora zaposlenima isplaćuje naknada zarade, u visini prosečne plate u prethodnih 12 meseci.

Ova odredba važi od kako je 2014. izmenjen Zakon o radu i od tada se uzima prosek od 12 meseci, a pre toga je bio prosek za tri meseca, podseća Dušan Kokot, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije.

To važi za sve zaposlene, ne samo za prosvetne radnike.

Kako se računa naknada zarade?

Za razliku od plate koja se računa kao proizvod osnovice i pripadajućeg koeficijenta i za većinu zaposlenih (osim onih na minimalcu) ne zavisi od broja radnih dana, naknada plate se računa kao prosek svih primanja u poslednjih 12 meseci.

Kada se sva primanja u tom periodu saberu i podele sa ukupnim brojem radnih sati dobija se prosečna vrednost radnog sata.

Tako dobijena vrednost se množi sa brojem sati u mesecu za koje se prima naknada zarade.

U prosek primanja u poslednjih godinu dana ulaze sva primanja zaposlenih u tom periodu – u to je uračunato i razredno starešinstvo, kao i prekovremeni sati, ukoliko ih je neko imao u ovom periodu, pojasnio je ranije za Danas sindikalista Milan Jevtić.

Ove godine prosvetni radnici biće u povoljnijem položaju nego lane, jer je prošle godine jul imao 20 radnih dana, a ove 23, pa će samim tim naknada zarade za prvi deo jula biti nešto veća.

Nastavnici na društvenim mrežama kojima je jutros „legla“ plata komentarišu da nisu osetili smanjenje ili da je ono minimalno.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je značajno povećanje plata prosvetnim radnicima, ali nije precizirao koliki procenat povišice mogu da očekuju i od kada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari