U Osnovnoj školi «Kralja Aleksandar Prvi» u Požarevcu, prethodna dva dana boravila je prosvetna inspekcija, republička i gradska, kako bi utvrdila okolnosti silovanja ucenika sedmog razreda, od strane njegovog druga iz odeljenja.

O ovoj kontroli nismo uspeli da dobijemo zvanične podatke, ali, prema nezvaničnim, gradski inspektor utvrdio je da je direktor škole, Goran Seger, 25. januara, oko 19,10 časova, šest dana nakon ovog slučaja, sastavio službenu belešku po prijavi razrednog starešine dvojice učenika, a potom o tome obavestio školskog policajca i roditelje, odnosno staratelje dečaka. Naime, dečak koji je silovao svog druga nema roditelje, pa je poveren na brigu starateljki i štićenik je Centra za socijalni rad.

Da podsetimo, silovanje dečaka desilo se za vreme školskog odmora, 19. januara. Učenik sedmog razreda, romske nacionalnosti, pozvao je oštećenog, koji je polu Rom, jer mu je majka romkinja, da odu do obližnje stambene zgrade, poznate kao «betonjerka», da bi pušili cigarete do narednog časa. Pošto su otišli do garaže u suturenu ove zgrade, naredio mu je da skine pantalone jer će ga, u suprotnom, odati kod majke da puši. Kada je uplašeni dečak poslušao ovu naredbu, napadač ga je silovao i zlostavljao narednih desetak minuta. Potom su se obojica vratila nazad u školu, ne zakasnivši na naredni čas. Njihovi drugovi iz sedmog razreda pričaju da je napadač požurivao oštećenog da završi sa radnjom, kako ne bi zakasnili na čas, jer su se plašili da ako zakasne biće kažnjeni od razrednog starešine, koji je veoma strog. Oni su rekli da je napadač bio nasilan i prema drugoj deci i da se ponašao kao pravi mangup, dok žrtvu ocenjuju kao mirnu i povučenu osobu. O ovom događaju čulo se posle nekoliko dana od događaja tek kada se napadač pohvalio drugu iz odeljenja da je seksualno opštio sa žrtvom. Ovaj mu nije verovao pa je pitao žrtvu da li je to tačno, što mu je isti potvrdio. Tako se priča prenela po odeljenju i po školi, da je o njoj saznao i razredni starešina dečaka. O ovom slučaju obavestio je direktora škole, koji je to preneo školskom policajcu, roditeljima napadnog dečaka, kao i staratelju (napadačevoj babi) koja vodi brigu o njemu, jer ga je majka napustila a otac se nalazi u zatvoru, kao i školskom psihologu i pedagogu.

Požarevacki psihijatar, dr Vojin Kuzmanovic, smatra da prvenstvenu odgovornost za ovakvo ponašanje deteta imaju roditelji i porodica, jer su deca danas prepuštena sama sebi i mas medijima.

-Ovo je primer poremećenog ponašanja, kad je telo razvijeno i hormoni aktivni, a nedovoljna je mentalna zrelost. To je primer ponašanja kad su deca prepuštena sama sebi i uticaju medija, jer su otuđena i bez podrške porodice, pa su prepušteni ulici, koja ih vaspitava- kaže Kuzmanovići idodaje da su ovakvi događaji nekada bili izolovani slučajevi a danas se manifestuju kao pojava u vidu raznolikog maloletničkog nasilja i devijacija. Za komentar ovog slučaja zamolili smo i Radomira Mihajlovića, člana Gradskog veća zaduženog za prosvetu, koji je jedini od nadležnih bio voljan da da izjavu, jer ostali predstavnici institucija koji se bave ovim slučajem na sve moguće načine izbegavali su medije, dok načelnica školske uprave Vesna Zdravković od kada je obelodanjen ovaj slučaj ne dolazi na posao, niti se javlja na telefonske pozive.. On je rekao da su u školi bili i gadski i republički prosvetni inspektori, koji su sačinili izveštaj o svemu bitnom u ovo slučaju, i da će ga proslediti nadležnom ministarstvu, kao i da su održane sednice nastavničkog veća i Saveta roditelja.

-Slučaj se zbio i mislim da treba da se spusti lopta, jer se radi o deci ispod 14 godina, i ne treba po medijima da se više naduvava. Činjenica da oba dečaka nisu posle velikog odmora zakasnila na čas, govori o njihovoj nezrelosti da shvate čin koji su uradili, jer su se više plašili od sankcija ako zakasne na čas, nego od mogućih sankcija za prinudni seksualni odnos koji se zbio. Mislim da najveća odgovornost leži na roditeljima i starateljima koji loše vaspitavaju decu koja su im poverena na čuvanje. Snatram, da se ovakvi slučajevi ne bi više dešavali, treba dok traje nastava da kapije škole budu zaključane-kaže Mihajlović i dodaje da je direktor škole Goran Seger ranije predlagao da škola bude zaključana u vreme nastave ali sa tim predlogom nije se složio Savet roditelja, koji donosi odluke i u kojem ima desetak policajaca, obrazlažući svoj stav da se deca ne nalaze u kazamatu, već u Osnovnu školu.

Silovatelju smanjena ocena iz vladanja

Zbog ovog slučaja, u OŠ “Kralj Aleksandar Prvi” zasedali su i Nastavničko veće i Savet roditelja, koji su odlučili da učenik koji je silovao druga snosi disciplinsku odgovornost što, najverovatnije, znači smanjenje ocene iz vladanja, jer po zakoni Osnovna škola je obavezna, pa iz tog razloga silovatelj ne može da bude isključen, već, eventualno, može da bude premešten u neku drugu školu.

Dečaci u različitim odeljenjima

Mihajlović je rekao da oba dečaka koja su se do sada nalazila u istom odeljenju sedmog razreda,direktor u međuvremenu razmestio. To je preduzeto kako bi se što manje sretali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari