Prosvetni radnici da slušaju samo BNV 1Foto: Pixabay / Juraj Varga

Učenici koji se obrazuju na bosanskom jeziku nastavu na daljinu pratiće preko novopazarske lokalne Sandžak Televizije.

Organizator je Matica bošnjačka, koja če sa svojim stručnim saradnicima pripremati nastavne jedinice „u skladu sa obrazovnim sistemom Srbije“, a opšte obrazovne predmete preuzimaće od RTS. Realizaciju će pratiti predstavnici Ministarstva prosvte.

Sporazum o realizaciji nastave na daljinu na bosanskom jeziku, prošle sedmice u Beogradu, potpisali su predstavnici Ministarstva prosvete, Matice bošnjačke i Sandžak TV.

To je unelo konfuziju, jer je prethodno Bošnjačko nacionalno veće (BNV)saopštilo da radi na „procesu organizovanja učenja na daljinu na bosanskom jeziku“ u saradnji sa RTS.

Potpisivanje sporazuma, BNV je okarakterisalo kao „sramni akt ministra prosvete Mladena Šarčevića“, koji je potpisivanjem  sporazuma „sa jednom nevladinom organizacijom i lokalnom televizijom, najgrublje prekršio zakon i Ustav i time izvršio drsku diskriminaciju Bošnjaka“.

U saopštenju BNV se navodi da „nikakvo vanredno stanje ne opravdava ovakav drzak pokušaj ukidanja nadležnosti BNV“ i dalje će se zahtevati od RTS da počne da emituje časove na bosanskom jeziku „jer je u zakonskoj obavezi da to i učini“.

Učenici i roditelji su pozvani da prate sajt BNV jer se na tom mestu svakodnevno objavljuju nove nastavne jedinice na bosanskom jeziku. Upućen je apel i prosvetnim radnicima „da se na odazivaju na pozive političkih stranaka i nevladinih organizacija, jer oni nemaju zakonsko pravo niti resurse i kapacitete da organizuju nastavu na bosanskom jeziku“.

U saopštenju je ponovljeno da je BNV jedino ovlašćeno da predstavlja Bošnjake i odlučuje o pitanjima iz oblasti obrazovanja na bosanskom jeziku, ali nije propuštena ni prilika da se ponovo pripreti obaveštavanjem međunarodne zajednice i preduzimanjem svih pravnih mera „u cilju zaštite svojih nadležnosti i prava dece da se obrazuju na svom maternjem jeziku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari