"Naša zemlja se davi u nasilju": Prosvetni radnici o pozivu jednog sindikata da ne zaključe ocene 1Foto: Shutterstock/Ground Picture

Najnoviji napadi, ovog puta roditelja, na nastavnicu biologije u OŠ Jovan Dučić“ i učiteljicu u OŠ „Sveti Sava“, nisu se završili samo na saopštenjima sindikata i političkih stranaka u kojima osuđuju nasilje nad prosvetim radnicima.

Majka koja je osumnjičena za napad na nastavnicu biologije je uhapšena, a tužilaštvo je naložilo policiji da protiv roditelja koji su napali učiteljicu podnese krivičnu prijavu.

S druge strane, Forum beogradskih gimnazija (FBG) pozvao je nastavnike da, osim maturantima, svim drugim učenicima ne zaključe ocene i da đačke knjižice ostanu prazne, u znak protesta na dešavanja u školama.

„Događajima od jučerašnjeg dana škola je definitivno ukinuta. Ukinuli su je bahati, nasilni i primitivni kojima su glavni argumenti bile i ostale pesnice, ukinuli su je oni koji su se posle svakog ovakvog događaja krili iza procedura koja je ustanova preduzela, ali smo je najviše ukinuli mi nastavnici jer ćutimo“, ocenio je predsednik FBG Aleksandar Markov, koji je pozivom da se ocene ne zaključe simblično pozvao i na ukidanje ovakve škole, jer nam, kako kaže, ničemu ni ne služi.

„Umesto da predstavlja srećnu, zajednicu škola je prerasla u poligon za nasilje i kao takva doživela je svoj potpuni fijasko“, smatra Markov.

Nataša Zečević, profesorka matematike i predsednica Resornog odbora za obrazovanje Stranke slobode i pravde, za Danas ističe da se u potpunosti slaže sa pozivom Foruma beogradskih gimnazija.

– Nema odeljenjskih veća, nema zaključenih ocena, neka knjižice ostanu prazne. Naša zemlja se davi u nasilju. Nasilje je model ponašanja, od medija, preko skupštinskih zasedanja, obraćanja predsednika… gde god pogledamo nasilnici su privilegovani, a žrtve kažnjavamo – smatra Zečević.

Ona dodaje da su nastavnici skloni da trpe i rade sve što treba da deca ne trpe, zato što vole poziv koji su izabrali.

– I tu grešimo. Mislim da je trenutak da učenicima pokažemo kako se bori za ono u šta verujemo – ističe Zečević.

Psihološkinja Marina Videnović pak Forumom poziv vidi kao novu podelu na učenike i nastavnike.

– Kao da škola bez napada na nastavnike nije zajednički cilj i učenika i roditelja i nastavnika – komentariše Videnović.

Marija Miletić, direktorka Četrnaeste beogradske gimnazije, smatra da probleme treba rešavati na drugačiji način.

– Poziv da se ne zaključe ocene ne bih komentalisala. Po mom mišljenju, uvek treba jako dobro promisliti šta radimo i šta time dobijamo. Razumem neprijatnosti koje su kolege imale, ali mi funkcionišemo od neprijatnosti do neprijatnosti. Mislim da stvari treba rešavati na drugačiji način. Od starta se moraju pratiti učenici, ukoliko se nazire problem i kod učenika i kod roditelja mora se delovati preventivno, a svaki problem treba nazvati pravim imenom unutra svake institucije, pa u škole – ističe Miletić.

Naša sagovornica da su postojeći zakoni u redu, ali da treba da budu jednako primenjivani prema svima.

– Generacije nastavnika mojih godina, bilo životnog ili radnog iskustva, stasavale su u drugačijem periodu kada je reč nastavnika, kao i roditelja bila bukvalno svetinja. Danas je drugo vreme, o svemu se diskutuje. Današnja vaspitno nezapuštena deca ne žele da se vređa njihova ličnost, što i ne treba činiti, ali je neophodno da se postave jasne granice i principi, da se bude dosledan i onda ne mogu da postoje problemi. U slučaju vaspitno zapuštene dece školi treba da budu od pomoći centar za socijalni rad, policija i druge službe, i sve moraju da se nađu na istoj strani – kaže Miletić.

Komentarišući predlog FBG, Ružica Todić Brdarić, iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost” misli da takva aktivnost štedi najodgovornije za postojeće stanje u prosveti.

– Korisnije bi bile ostavke onih koji su pokazali nekompetetnost i neznanje. Depolitizacija prosvete i autonomija rada nastavnika su neophodni- kaže ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari