Prosvetni radnici s protesta u Kragujevcu optužili Vladu da ih je prevarila 1Vlada Srbije: Foto (BETAPHOTO/ANA SLOVIĆ)

Prosvetni radnici u Kragujevcu održali su danas protest na Đačkom trgu u tom gradu sa kog su optužili Vladu Srbije da ih je „prevarila“ jer nije ispunila sve što je predviđeno Protokolom iz novembra 2023. godine.

Profesor Milan Jevtić kazao je na skupu da prosvetni radnici pregovaraju s ljudima „u koje ne možete imati poverenja“.

„Sama činjenica da ne mogu da realizuju Protokol je gaženje njihove reči, s njima je teško razgovarati, jer šta god da govoriš, oni će reći da iz ovih ili onih razloga ne mogu da ispoštuju. To znači da pregovaramo sa ljudima u koje ne možeš imati poverenja, jer ono što danas dogovoriš, sutra će biti pogaženo, to je suština našeg protesta“, rekao je Jevtić.

Sa protesta koji je počeo u podne, prosvetni radnici su zatražili usvajanje predloženih izmena i dopuna Krivičnog zakonika koje se odnose na bezbednost na radnom mestu, kao i povećanje plata.

Okupljenima se obratila i nastavnica Marija Glišović Klačar koja je rekla da su prosvetni radnici „prevareni od Vlade Srbije, ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović i svih onih koji potpisom stoje iza Protokola iz oktobra prošle godine“.

„Obećana nam je zaštita, jer smo 16. maja uvereni da ćemo biti zaštićeni i da je dosta više nasilja nad prosvetnim radnicima. Obećanje ludom radovanje, opet smo imali razumevanje i krenuli u novu školsku godinu, ali već početkom septembra desilo se novo nasilje nad kolegom u Prokuplju, jedno od objavljenih, a ko zna da li je jedino“, navela je Glišović Klačar.

Dodala je da je „opšte poznato“ da se u pojedinim školama nasilje zataškava „kako zbog čuvanja statusa škole na glasu, tako i zbog čuvanja imena direktora, ali i dece koja su nečija i čine nasilje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari