Prosvetni sindikati: Dopis Ministarstva direktorima sraman, tražićemo ostavku ministarke 1foto: R.Z./ATAImages

Dan nakon što su prosvetari obustavili nastavu na jedan dan i organizovali protest u Beogradu, kao vid upozorenja jer su nezadovoljni svojim materijalnim i društvenim statusom, Ministarstvo prosvete je poslalo zvaničan dopis direktorima škola u kojima se direktori upozoravaju da Ministarstvu moraju da šalju tačan broj radnika koji su obustavili rad jer se podaci koje je ministarstvo dobilo od direktora ne podudaraju sa činjeničnim stanjem u školama.

Ovaj dopis je postao viralan i deli se po društvenim mrežama.

„Ministarstvo prosvete je od direktora škola zatražilo precizne podatke o broju nastavnika koji su obustavili rad, ali je utrvrđeno da značajan broj podataka ne odgovara činjeničnom stanju u školama. Od direktora se očekuje objektivno izveštavanje u vezi sa obustavom rada i svim drugim pitanjima od značaja za rad škola. Takođe, direktori se obavezuju da uvek vode evidenciju o nastavnicima koji su obustavili rad“, stoji u dopisu Ministarstva prosvete koje je potpisala ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

Prosvetni sindikati: Dopis Ministarstva direktorima sraman, tražićemo ostavku ministarke 2
Foto: Iks

 

Srđan Slović GSPRS „Nezavisnost“: Dopis je vid pritiska

Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost Srđan Slović za Danas kaže da je upoznat sa ovim dopisom i da ga smatra vidom pritiska i represije.

„U praksi se ovakvi dopisi ne šalju, naročito kada je u pitanju jedan dan obustave rada kao znak upozorenja. Mi smo još uvek u pregovorima sa Ministarstvom i Vladom i nije u duhu pregovora da se ide sa ovakvim pretnjama“, kaže Slović.

On napominje da će sindikat ostati pri stavu da neće nadoknaditi časove koji nisu održani zbog jučerašnjeg štrajka.

Na pitanje da li je ovakav dopis u skladu sa zakonom, Slović to ne poriče, ali ističe da bi ministarka trebalo da poštuje i ostale akte koje je takođe potpisala i na kojima se nalazi pečat Ministarstva.

„Ministarka bi trebalo pre svega da poštuje Protokol koji su u oktobru 2023. godine potpisali tadašnja premijerka Ana Brnabić, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanovićkao i četiri reprezentativna sindikata u prosveti. Tim protokolom je između ostalog dogovoreno da će u januaru 2025. godine plata nastavnika početnika biti izjednačena sa prosečnom platom“, navodi sindikalac.

On, ipak, smatra da se Ministarstvo neće usuditi da pokreće postupke protiv prosvetnih radnika koji su juče obustavili nastavu.

Prosvetni sindikati: Dopis Ministarstva direktorima sraman, tražićemo ostavku ministarke 3
Izvor: N1

Sindikat obrazovanja Srbije: Mnogi direktori su se solidarisali sa svojim kolegama

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić se slaže sa svojim sindikalnim kolegom da je ovaj dopis pritisak na direktore, ali i na zaposlene.

„Mi smo zatečeni dopisom i ovo zaista nismo očekivali od ministarke. Naročito jer se ona u javnosti predstavlja kao neko ko je u odličnim odnosima sa prosvetnim radnicima i ko savršeno razume probleme prosvetara. Da li je slanje ovakvih pretećih dopisa znak razumevanja i dobrih odnosa“, pita Ilić.

Ona napominje da je i ranije bilo štrajkova i obustava rada i to po više nedelja, a da se sada, zbog jednog dana štrajka upozorenja, vrši pritisak na direktore i zastrašuju prosvetni radnici.

„Da se ispoštovao Protokol koji je Vlada potpisala prošle godine, mi se sigurno ne bi odlučili za ovakav potez“, ističe Valentina Ilić.

Predsednica sindikata objašnjava da direktori imaju pravo da Ministarstvu prosvete dostavljaju podatke o broju ljudi koji štrajkuju, ali da nemaju pravo da sastavljaju spiskove i šalju ih Ministarstvu.

„Ovo je sramota šta se radi. Dopis koji je poslat direktorima je sraman, ali i pokazatelj da se direktori solidarišu sa svojim kolegama. Te direktore su i birale njihove kolege. U prosveti je nezadovoljstvo ogromno i masovno, a zbog ovog sramnog dopisa i zastrašivanja direktora škola mi ćemo uputiti zahtev da ministarka Slavica Đukić Dejanović podnese ostavku. Ako je bivši ministar Ružić podneo ostavku zbog tragedije u Ribnikaru, za koju nije direktno odgovoran, već je to uradio iz moralnih razloga, sadašnja ministarka bi zbog ovoga morala momentalno da podnese ostavku“, kaže predsednica Sindikata obrazovanja Valentina Ilić.

Prosvetni sindikati: Dopis Ministarstva direktorima sraman, tražićemo ostavku ministarke 4
foto FoNet Zoran Mrđa

Ministarka nije odgovorila na pitanja Danasa

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović nije odgovorila na pitanja Danasa povodom ovog dopisa.

Đukić Dejanović se javila na telefon, ali nas je zamolila da joj pitanja pošaljeno SMS porukom jer je na sastanku.

Ministarka do objavljivanja ovog teksta nije odgovorila na pitanja koja smo joj poslali.

Koji su zahtevi prosvetara

Prosvetni radnici traže da početna plata nastavnika, odnosno zaposlenih sa sedmim stepenom stručne spreme bude izjednačena sa prosečnom zaradom u Republici Srbiji, u skladu sa potpisanim protokolom sa Vladom Srbije iz oktobra prošle godine.

Drugi zahtev prosvetara je da predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika, kojima se traže strože kazne za napade na nastavnike, budu usvojene u Skupštini po hitnom postupku.

Zahtevaju i da se do kraja 2024. godine, uz konsultacije sa reprezentativnim sindikatima, izmeni Uredba o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, u skladu sa potpisanim Protokolom, kao i da se zaposlenima u obrazovanju isplati novogodišnja nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari