Prosvetni sindikati ispred Vlade Srbije najavili obustavu rada za 16. septembar 1Foto: Danas/V. A.

Predstavnici četiri reprezentativna sindikata obrazovanja najavili su za 16. septembar obustavu rada i proteste po svim gradovima i školskim upravama u Srbiji.

Oni su dali rok Vladi Srbije da u narednih 14 dana ispuni ono što je obećala u Protokolu koji je sa sindikatima potpisala u oktobru 2023. godine – da početna plata nastavnika bude jednaka prosečnoj zaradi u Republici Srbiji.

Ukoliko ovaj zahtev ne bude ispunjen sindikati su poručili da sledi vrlo buran oktobar, kako bi izvršili pritisak na Vladu pre usvajanja budžeta za narednu godinu.

– Pozvaćemo kolege da burno reaguju ne samo 16. septembra nego i u oktobru i pri usvajanju budžeta. Što se nas tiče neće biti nekih štrajkića nego ćemo ljude pozvati na potpunu borbu, da ono što predstavnici vlasti pričaju u kampanji i ostvare, a to je da konačno vrate dostojanstvo prosvetnim radnicima – rekao je Dobrivoje Marjanović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, na konferenciji za medije koju su predstavnici Sindikata obrazovanja Srbije, GSPRS „Nezavisnost“, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije održali ispred Vlade.

Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, je rekla da je dve trećine zaposlenih u sindikatu i da se, ukoliko uslede represivne mere zbog obustave rada, dnevnice zaposlenih uplate na račun za lečenje dece obolele od retih bolesti.

Sindikati su još jednom iskazali nezadovoljstvo epilogom sastanka sa premijerom Milošem Vučevićem.

– S jedne strane dobijamo signale od predsednika države, predsednice Narodne skupštine koja je kao predsednica Vlade potpisala protokol, do ministarke prosvete da će ispoštovati dogovoreno, a onda dođemo na sastanak gde se ne pojave oni koji o tome odlučuju. Ponudili su da samo nastavnici dobiju 50 odsto veće povećanje od ostatka javnog sektora, što će reći ukoliko povećanje bude osam odsto, to će za nas biti 12 odsto, ukoliko bude devet, za nas će biti 13,5 odsto. Da bi se dostigao republički prosek, i to projektovan na 105.000 dinara, potrebno je povećanje između 20 i 25 procenata – precizirao je Marjanović.

Ilić je rekla da je ponuda Vlade unošenje nejednakosti i razdora među zaposlene u školama, budući da je dvocifreno povećanje plata obećano samo nastavnicima. Ona je rekla da će povećanjem minimalne cene rada za 13,7 odsto svi zaposleni od prvog do šestog stepena biti na minimalcu.

Srđan Slović, predsednik GSPRS „Nezavisnost“ je poručio članstvu da dobar deo borbe zavisi od njih i da u narednom periodu budu dostojanstveni i energični u sprovođenju odluka sindikata, jer će tako sigurno doći do cilja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari