Pozvaćemo građane da se okupe u subotu na platou kod Filozofskog fakulteta, jer nismo dobili potvrdu da je skup zabranjen, odnosno nismo dobili zvanično obaveštenje od policije.

Nedopustivo je da se građanima koji dele neke civilizacijske vrednosti zabrani da se okupe – rekla je za Danas Milica Đorđević, portparol Antifašističke kampanje, o protestu zakazanom kao odgovor na „Srpski marš 2008“, koji je za isti dan na istom mestu zakazalo više ultradesničarskih organizacija, kao što su Nacionalni stroj i Krv i čast. Kako Danas saznaje, protestu Antifašističke kampanje u subotu će se pridružiti i jedan broj njihovih istomišljenika iz Vojvodine.

Iako je u sredu uveče ministar policije Ivica Dačić najavio da „MUP neće dozvoliti održavanje nijednog skupa“, Danasu je juče iz MUP-a saopšteno da je jedini skup koji je zvanično zabranjen iz bezbednosnih razloga onaj koji su najavili ekstremni desničari, dok miting Antifašističke kampanje nije zabranjen, ali policija ima mogućnost da ga do petka u ponoć zabrani.

Dačić je juče popodne apelovao na organizatore antifašističkog mitinga da odustanu od svoje šetnje do Terazija.

– Na insistiranje tužilaštva policija je donela odluku, u skladu sa svojim ovlašćenjima, da se zabrani održavanje skupa koji je dopisom tražio da organizuje pojedinac Zlatan Stojanović, čovek koji je povezan s profašističkim organizacijama – rekao je juče Dačić novinarima.

On je zamolio organizatore antifašističkih okupljanja „da to urade na drugom mestu i u drugo vreme, jer policija mora da radi svoj posao i da interveniše“. Ministar je rekao i da je spreman da prvi učestvuje na antifašističkom skupu, što je njegovo lično opredeljenje, kao i SPS-a, stranke koju predvodi.

Antifašistička kampanja se juče oglasila saopštenjem u kojem se izražava uverenje da je prethodna „izjava ministra Dačića rezultat brzoplete i pogrešne procene MUP-a“.

Reagujući na moguću zabranu antifašističkog mitinga, aktivista iz Novog Sada Zoran Petakov kaže za Danas da je „MUP kriminalizovao antifašizam kao ideju, jer ga je izjednačio s raspirivanjem verske, rasne i nacionalne netrpeljivosti“. On, međutim, nije želeo da odgovori na pitanje Danasa da li će antifašisti Vojvodine doći u Beograd, uprkos mogućoj zabrani protesta Antifašističke kampanje.

Saša Janković, zaštitnik građana, ocenio je da policija ima zakonsko pravo da onemogući javne skupove neonacista i drugih organizacija koje čine i zalažu se za diskriminaciju i kršenje prava drugih građana.

U mišljenju koje je uputio MUP-u, Janković navodi da sama zabrana skupova nije dovoljna mera, već da je potrebno preduzeti niz akcija koje bi snažile prave društvene vrednosti.

Zahtev za istragu protiv Milivoja Ašnera

Beograd – Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine sačinilo je zahtev za sprovođenje istrage protiv Milivoja Ašnera, osumnjičenog da je počinio zločine tokom Drugog svetskog rata u takozvanoj Novosadskoj raciji. Zahtev će ovih dana zvanično biti podnet sudu. Tužilaštvo, pored Ašnera, za zločine nad Srbima i Jevrejima 1942. u Novom Sadu sumnjiči i Šandora Kepira, koji se takođe nalazi na slobodi. Zahtev za sprovođenje istrage protiv Kepira Tužilaštvo je podnelo pre dve nedelje i čeka se odluka suda u Beogradu. U jednom od najmonstruoznijih zločina za vreme nacističke okupacije ubijeno je oko 1.300 Jevreja i Srba koji su dovedeni na novosadski Štrand i bačeni u ledenu vodu Dunava. R. D.

Milan Nedić u zgradi Vlade

Ivica Dačić je juče zatražio da fotografija Milana Nedića, koja se nalazi u zgradi Vlade među slikama svih ostalih predsednika vlada Srbije, bude skinuta. „Sve dok slika tamo stoji nemojte da tražite od policije da rešava probleme fašizma i antifašizma. Ovo nije policijska stvar, ovo je politička stvar“, istakao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari