Pozivu Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ za jednosatni štrajk upozorenja odazvalo se preko četiri hiljade zaposlenih u opštinama Majdanpek, Negotin i Kladovo, saznaje Danas od predsednika Veća samostalnih sindikata za opštine Majdanpek, Kladovo i Negotin Dejana Matejevića.


– U jednosatnom štrajku upozorenja učestvovalo je skoro 1.500 zaposlenih u preduzećima i ustanovama opštine Majdanpek. Štrajku upozorenja priključili su se zaposleni u Rudniku bakra Majdanpek, Zlatari Majdanpek, Megaplastu, obrazovnim i zdravstvenim ustanovama, opštinskim preduzećima. Bilo je kolektiva u kome su se svi zaposleni uključili u štrajk, što pokazuje da su radnici ozbiljno shvatili situaciju i pokazali da su spremni da se bore za svoja prava – kaže Matejević, ne krijući zadovoljstvo, s obzirom da je u štrajku upozorenja u Kladovu učestvovalo oko dve hiljade zaposlenih, a u Negotinu preko 600.

– Nadamo se da i ovaj štrajk upozorenja pokazao da zakone ne mogu da pišu pojedinci po nalogu određenih grupacija, a bez postojanja socijalnog dijaloga i nepoštovanja zakonskih procedura u izradi zakona – ističe predsednik Veća samostalnih sindikata za opštine Majdanpek, Kladovo i Negotin Dejan Matejević.

Na protestu sindikalaca preduzeća u restrukturiranju koji se održava u Beogradu učestvovaće i pedesetak radnika Rudnika bakra Majdanpek i Zlatare Majdanpek, koji će kao i njihove kolege iz čitave Srbije i na ovaj način, a posle skorašnjeg prikupljanja potpisa, od aktuelnog ministra privrede tražiti da podnese ostavku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari