Završen protest ekoloških aktivista: Poručili da se obustave svi radovi na Kablaru 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Petočasovna blokada dela ulice Kneza Miloša, koju su danas popodne organizovali aktivisti Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), završena je večeras u 21 sat.

Aktivisti su između dva semafora vezali platnene banere sa napisima „Profit je privremen, Kablar je večan“, „Znamo da ne damo“ i „Čuvari Kablara“ .

Povod za današnji protest i blokadu dela ulice je bilo hapšenje ekoloških aktivista 4. oktobra, dok su se na planini Kablar protivili početku izgradnje staklenog vidikovca, koji je zvanično otvorila premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ekološki aktivisti su na protestu ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu poručili da neće odustati od zahteva za obustavljanje građevinskih radova na planini Kablar kod Čačka i za utvrdjivanje odgovornosti za privodjenje i maltretitanje trojice aktivista prlikom prošlonedeljne posete premijerke Srbije gradilištu.

Završen protest ekoloških aktivista: Poručili da se obustave svi radovi na Kablaru 2
Foto FoNet Marko Dragoslavić

Priotest više desetina aktivista, okupljenih oko Saveza ekoloških organizaca Srbije (SEOS) počeo oko 13 sati. Nije zaustavljen saobraćaj kroz ulice Kneza Milioša i Nemanjinu, a protest će, kako su najavili, trajati do 21 sat.

Aktivisti su tražili da se na Kablaru ne gradi vidikovac i da bude utvrđeno ko je naredio polciji da privede i maltretira trojicu aktivista, rekli su agenciji Beta predstvanici ekoloških udruženja.

Okupljeni drže zastave i oznake ekoloških udruženja. Odeveni su u majice s natpisima „Ne damo Jadar“ i „Suvoborska greda“, a podržali su ih i predstavnici Ekološkog ustanka, Demokratske stranke i pokreta Dveri.

Medju tranasparentima kojima se poziva na očuvanje životne sredine i prirodnih bogatstva je i: „Ako nema pravde za narod, neka nema mira za vlast“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari