"Stojimo vam iza vrata. Do pobede!": Protest ekoloških organizacija ispred Skupštine Srbije (VIDEO, FOTO) 1Foto: Nađa Vukajlović / Danas

Ispred Skupštine Srbije održan je protest ekoloških organizacija povodom najavljene sednice o zakonu koji zabranjuje iskopavanje litijuma i bora, a koja nije na kraju održana.

Aktivista Jevđenije Dimitrijević poručio je okupljenima da prate dalji tok dešavanja u Narodnoj skupštini, dok je Zlatko Kokanović iz udruženja „Ne damo Jadar“ kritikovao vlast zbog konstantnih odlaganja i najavio nove akcije ukoliko ne budu zadovoljni ishodom sednice.

„Kao što znate po ko zna koji put vlast nije ispoštovala ono što je rekla da će uraditi, ali mi smo tu. Na korist vlasti sednica je pomerena, a na štetu naroda. O šteti koju narod trpi će pričati Zlatko Kokanović“, rekao je aktivista Jevđenije Dimitrijević i poručio okupljenima da pomno prate naredna dešavanja i sednice Narodne skupštine.


Zlatko Kokanović iz Udruženja Ne damo Jadar,  rekao je da je očigledno ih se vlast u Srbiji boji.

„Juče su zakazali tu sednicu u 14 časova, da bi u isto vreme razmišljali da li će je održati ili neće“, naveo je Kokanović i uputio pozdrav Ani Brnabić uz povik „Ua“ koji su građani ponovili.

„Ona je prevarant koji nije vredan svoje funkcije. Mi vam nećemo dozvoliti da kopate po cenu svojih života. Od vaših koraka zavise naše akcije“, poručio je.

Kokanović je istakao da predsednik i cela Vlada lobiraju za Rio Tinto.

„Kada god se zakaže ova sednica i ako ne budemo zadovoljni ishodom sednice mi ćemo biti tu. Stojimo vam iza vrata. Do pobede!“, zaključio je Kokanović.

 

„Evo nas po ko zna koji put ispred ove cirkuske arene gde gladni gladijatori vode borbu protiv okupatora, nasrću na sve ono što je naše, sveto, sve što nam je potrebno da bi živeli kao narod. Ona kaže da je došla sa molbom da nikada ne dozvolimo da nas podele. Neko je rekao „Oni će da nas dele pa da nas sele“. Sve različitosti moramo pretvoriti u ljubav. Oni koji rade za bezbednost vas i ove države rade za one koji su okupirali sve moguće u ovoj državi. Oni kažu da je Ljilja Bralović pesnikinja iz Pranjana koja je strani plaćenik, a ona ceo dan nosi šerpe mleka kako bi odhranila svoju decu i unuke“, rekla je Ljiljana Bralović iz SEOS.

Spomenula je i da BIA širi priče da su Zlatko Kokanović, Mirjana i Nebojša Petković takođe plaćenici, ali i da je Petković u toku ove borbe izgubio posao.

„I BIA zna da su jedini plaćenici Aleksandar Vučić i njegov kartel. Još samo nisu počeli da nas hvataju po ulicama i da nas prodaju u crno roblje, to je još ostalo. Ne sme Ana Brnabić da zakaže sednicu jer je većina  stanovništva Srbije protiv Rio Tinta“ istakla je Bralović.

Ona je poručila da nikada neće prestati da se bore.

„Pobedićemo Ana! Zakazali ne zakazali, nismo na vas ni računali. Računamo na srpski narod koji će vas juriti po ulicama kad sazna šta ste sve prodali, kazala je aktivistkinja i dodala da ne znaju kako je preživeti sa minimalcem. Oni mogu da nam nude dva jaja za obrok, zato što se prežderavaju, zato što piju vino od 3.000 evra dok narod gladuje“, rekal je.

Pozvala je sve gladne, nezadovoljne i ponizene ljude da se sete da su ljudi i potomci najslavnije vojske u Srbiji i da kažu „Dosta je više“ i najavila da će u petak poslanici opozicije doći u Gornje Nedeljice.

"Stojimo vam iza vrata. Do pobede!": Protest ekoloških organizacija ispred Skupštine Srbije (VIDEO, FOTO) 2

Foto: Nađa Vukajlović / DanasPrethodno je najavljeno da će protest biti bez obzira da li bude održana sednica o predlogu zakona o zabrani iskopavanja litijuma i bora.

Predsednica Narode skušptine Ana Brnabić će, čim se steknu zakonski uslovi, a to jedan minut nakon ponoći, zakazati sednicu o predlogu zakona o zabrani istraživanja i iskopavanja litijuma i bora za ponedeljak, 7. oktobar 2024. godine.

Brnabić je ranije danas na konferenciji za novinare u skupštinskom holu za „po svemu sudeći“ neće biti vremena za sednicu parlamenta o litijumu.

Dok je Brnabić govorila Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka je stao pored držeći u rukama papir sa natpisom „Laže!“.

Nakon što je Ana Brnabić nagovestila da „neće biti vremena“ za sednicu parlamenta o litijumu, poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević najavio je nove proteste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari