Protest građana u “ulici smrti” u Nišu: Povećati bezbednost u saobraćaju, u protivnom blokada 1Foto: Z. Miladinović/ Danas

U Knjaževačkoj ulici, koja se u delu javnosti zbog brojnih udesa naziva i “ulicom smrti”, večeras će biti organizovan građanski protest, sa zahtevom da Grad Niš hitno poveća bezbednost u saobraćaju.

“Ukoliko se do 1. septembra ne počne sa ispunjavanjem zahteva, uslediće blokada saobraćaja u Knjaževačkoj”, objavio je građanski aktivista Ljuba Kostić.

Građani će se okupiti u 19 časova, na uglu Knjaževačke i Birčaninove ulice, gde je pre desetak dana poginuo još jedan njihov komšija, na pešačkom prelazu.

Oni zahtevaju postavljanje pešačkih ograda, kako ulica ne bi mogla da se prelazi van pešačkih prelaza, čeličnih konstrukcija sa osvetljenjem iznad svakog prelaza, usporivača ispred svake “zebre”, kao i kamera sa meračima brzine na osnovu kojih bi se kažnjavali nesavesni vozači koji je prekoračuju.

Protest građana u “ulici smrti” u Nišu: Povećati bezbednost u saobraćaju, u protivnom blokada 2
Foto: Z. Miladinović/ Danas

Knjaževačka ulica je jedna od najdužih u gradu, loše je osvetljena, pešački prelazi su ponegde jedva vidljivi zbog stare farbe, a saobraćajna signalizacija nije adekvatna, upozorili su njeni stanari.

Rešavanje bezbednosnog problema u saobraćaju kroz ovu ulicu gradska vlast obećava godinama, ali obećanja još uvek nisu ispunjena.
Nadležni su pre pet godina obećali razdelna ostrva, ali ni ona nisu urađena.

Iz Uprave za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove su pre godinu dana saopštili da je Grad Niš sa Putevima Srbije počeo izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju Knjaževačke i izgradnju razdelnih ostrva, nakon čega nije bilo informacija o tome.

Protest građana u “ulici smrti” u Nišu: Povećati bezbednost u saobraćaju, u protivnom blokada 3
Foto: Z. Miladinović/ Danas

Nadležni nisu prihvatili prošlogodišnji zahtev građana Knjaževačke za postavljanje „ležećih policajaca“, istaknut nakon brojnih udesa, tvrdeći da to nije dobro rešenje jer će usporiti saobraćaj, te povećati buku i koncentraciju štetnih gasova u vazduhu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari