Protest građana zbog rušenja hotela "Jugoslavija" 1Foto: Shutterstock/BalkansCat

Građani okupljeni oko inicijative „Odbranimo Jugu“ organizovali su danas protest na Zemunskom keju, jer se protive rušenju hotela „Jugoslavija“ i izgradnji stambeno-poslovnog kompleksa na tom mestu.

Učesnici skupa nosili su transparente „Nećeš kopati, nećeš rušiti“ , „Kradena“ , „Pljačka Milenijuma!“, „Stop investitorskom urbanizmu“, „Investitori okupatori“, „Neće proći bez borbe“, „Nećemo kulčine“, „Okupatori niste dobro došli“.

Predstavnica inicijative Vesna Cvetanović izjavila je FoNetu da se traži hitno zaustavljanje rušenja hotela i izdavanje građevinskih dozvola za gradnju „megalomanskih kula“, kao i uništavanje Zemunskog keja.

Inicijativa traži i ukidanje donetog urbanističkog plana i utvrdjivanje odgovornosti za donosioce odluka, vraćanje nepravedno ukinute zaštite hotelu „Jugoslavija“ i statusa kulturnog dobra, rekla je ona.

Cvetanović je istakla da bi zaštitu trebalo proširiti na ceo Zemunski kej, renovirati hotel, ali i pokrenuti postupak za naplatu ratne odštete za bombardovanje hotela 1999. godine.

Hotel „Jugoslavija“ prodat je 22. marta ove godine na javnoj licitaciji za više od 27 miliona evra, a kupac je MV Investment u vlasništvu građevinske kompanije Milenijum tim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari