Protest ispred Ministarstva kulture i informisanja (VIDEO) 1Foto: A. Popović

Demonstranti iz „Kulturom protiv diktature“ koji su protestvovali ispred Ministarstva kulture i informisanja zajedno sa članovima ansambla „Kolo“, nakon neuspešnog pokušaja da uđu u tu inastituciju ipak su uspeli da privuku pažnju ministra Vladana Vukosavljevića koji je došao da razgovara sa njima.

Glavni povod za ovo okupljanje bila je dodela nastupa „po partijskoj liniji“ što je konkretan primer „korupcije koju vlast sprovodi na svim nivoima“, rekli su članovi te grupe za Danas.

Oni su zakucali na vrata ministarstva u najavljenom terminu kako bi ostavili dopis u kome navode povode za jučerasnji protest, međutim pojačano obezbeđenje spremno je čekalo da im zabrani pristuo pisarnici. Nakon kraće prepirke i pretnji da će se obratiti medijima ako im uskrate pravo da „komuniciraju sa institucijom koja treba da služi građanima i koju građani plaćaju“, kako su upozorili, u susret im je izašao ministar lično kako bi razrešio situaciju i polemike koje se već dva dana vode u medijima oko ansambla „Kolo“.

Direktor te inistitucije, koja je jedina , Vladimir Dekić ukazao je javnosti da je ansambl „Kolo“ izgubio mogućnost nastupa na festivalu u Kini u korist AKUD „Lola“ zbog „partijskih veza“ direktora tog udruženja građana Gorana Trivana, što je naišlo na oštru reakciju resornog ministarstva i optužbe da on obmanjuje javnost.

Vukosavljević se obratio okupljenim članovima „Kola“ negirajući da su bilo kakvi lični interesi uticali na ovu odluku.

– Nije tačno da je ministarstvo opozvalo učešće „Kolu“ kako ste navodili, jer nikad niste dobili potvrdu da ćete vi učestovati. Nije tačno ni da je mene bilo ko zvao da urgira da ide „Lola“. Pregovarali smo i sa jednima i sa drugima, mi nismo dodeljivali sredstva za taj put, i za sad je ovako ispalo – rekao je Vukosavljević, ističući da su to činjenice a da na njima ostaje kako će da ih vrednuju.

Iz „Kulturom protiv diktature“ nisu bili zadovoljni ovim odgovorom, ali su zadovoljni što su uspeli da ukažu na ovaj problem i privuku pažnju najvišeg nivoa vlasti.

– Ovo je prvi put da se bilo ko od predstavnika vlasti obratio demonstrantima i to smatramo najvećim uspehom svih dosadašnjim protesta – objašnjavaju oni dodajući da nisu zadovoljni odgovorom koji je ministar dao ali i da je korupcija mnogo sira tema od onoga o črmu sa sa njim pričali.

– On je nama praktično rekao da ministarstvo ne može ništa da uradi po tom pitanju, i kao i sve druge institucije brani se da to nije u njihovoj nadležnosti – ukazuju oni.

Demonstranti su napomenuli i da njihov protest nije bio usmeren protiv ministra lično, već protiv „sramne odluke ministarstva“ koja simbolizuje kako „aktuelni režim zanemaruje kulturu, urušava sve vrednosti i rukovodi državom dok se korupcija uvlači u sve segmente društva“.

Još poručuju da neće odustati od borbe protiv diktature a da će u budućnosti insistirati da se iz kulture iskoreni dodeljivanje projekata „po parrijskim i ortačkim vezama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari