(VIDEO/FOTO) Protest ispred Ustavnog suda zbog projekta "Jadar": Predsednik suda odbio da primi aktiviste, poručili mu da za njih Ustavni sud više ne postoji 1Foto: Danas/Anđela Trifković

Oko 1.200 građana, prema proceni Arhiva javnih skupova, okupilo se jutros ispred Ustavnog suda, zbog sednice na kojoj bi, prema nepotvrđenim najavama, trebalo da raspravlja o odluci Vlade Srbije o ukidanju projekta „Jadar“. Aktivisti su na pisarnici Ustavnog suda predali zahtev za hitan prijem kod predsednika suda.

Aktivista udruženja „Ne damo Jadar“ Nebojša Petković izjavio je ispred Ustavnog suda, gde se upravo odlučuje o projektu iskopavanja litijuma, da za njih Ustavni sud više ne postoji.

„Evo mi ćemo da sačekamo taj zakonski rok, da ispratimo da li će nas pozvati predsednik suda na sastanak sutra, prekosutra, bilo kad. Uvek smo tu. I da vidimo da li će nam dostaviti dokumentaciju koju smo tražili“, rekao je on.

Kako javlja reporterka Danasa, aktiviste Zlatka Kokanovića i Nebojšu Petkovića iz Udruženja „Ne damo Jadar“ prethodno nisu hteli da puste u Ustavni sud.

Predsednik suda im je rekao da neće da im odgovore dok ne prođe zakonski rok, a Kokanović je rekao da je to za četiri, pet godina, tako da će im dati rok jos 30 dana da odgovore.

Prethodno su aktivisti izjavili da su im iz suda rekli da ako se u Americi blokira pruga i na pola sata, dolazi do pucanja.

Kokanović je zapitao sudije Ustavnog suda čega se boje i poručio im da svojim nečinjenjem pojačavaju snagu protesta.

On je okupljenima koji su uzvikivali „Uhapsite Vučića“ i „Izdaja, izdaja“ poručio: „10. avgust je blizu, spremajmo se za 10. avgust“.

Prethodno su oni i advokatica Sara El Sarag, nešto pre devet časova predali zahtev na pisarnicu za hitan prijem kdo predsednika suda ili zamenika i povereniku za informacije od javnog značaja.

„Očekujemo u najkraćem roku da nam odgovore. Na pisarnicu smo predali da bi oni njih pozvali, od njihove odluke zavisi da li ćemo mi ovde biti sat, dva, tri, pet sati… Bićemo dok nas ne prime“, kaže Kokanović.

Okupljeni na skupu su podržavali ove poteze organizatora, uzvikujući: „Prijem, prijem“ i „Rio Tinto marš iz Srbije“.

Ljiljana Bralović iz SEOS rekla je za N1 da se „najmanje ljute na Rio Tinto“.

„Mi se ljutimo na naše, mi smo očajni kako smo sebi dozvolili da o tako bitnim životnim pitanjima odlučuju ljudi koji, kako se nama čini, mrze i preziru svoj narod“, navela je ona.

Građani su se okupili rano jutros, još pre osam časova, kada su blokirali Bulevar kralja Aleksandra u oba smera.

„Nisu tu samo meštani gornjih Nedeljica, tu su i Beograđani, ali i ekološki aktivisti, nisu došli samo oni kojih se lično tiče moguća izgradnja rudnika litijuma“, prenosi N1.

Na skup je pozvala organizacija Kreni-promeni, koja je istakla da će Ustavni sud danas usvojiti inicijativu i poništiti odluku o ukidanju prostornog plana Jadar.

(VIDEO/FOTO) Protest ispred Ustavnog suda zbog projekta "Jadar": Predsednik suda odbio da primi aktiviste, poručili mu da za njih Ustavni sud više ne postoji 8
Foto: Nova/Vesna Lalić

Pored ekoloških aktivista, na protest su došli i poslanici Srđan Milivojević i Danijela Nestorović, kao i Aleksandar Jovanović Ćuta i Miloš Pavlović. Takođe, slavna glumica Svetlana Bojković došla je ispred Suda.

Zlatko Kokanović, aktivista udruženja „Ne damo Jadar“, koji je uhapšen prilikom blokade pruge, pozdravljen je aplauzom.

Nešto pre osam sati na protestu se pojavio i Simo Spasić. Aktivisti „Ne damo Jadar“ tražili su od Spasića da se skloni i magafona mu poručili: „Skloni se Simo“, javlja Nova.rs.

Pre dve nedelje su, podseća N1, upravo meštani Gornjih Nedeljica dali Vladi rok od 40 dana da donese zakon kojim bi se zabranilo iskopavanje litijuma.

Stvari su se u međuvremenu ubrzale, u javnosti su se pojavile informacije da bi danas trebalo da bude održana sednica Ustavnog suda, na kojoj bi trebalo da se raspravlja, da se stavi van snage odluka Vlade kojom je ukinut prostorni plan koji je podrazumevao gradnju rudnika.

Tajnovitost budi sumnju meštana, a Nebojša Petković iz udruženja „Ne damo Jadar“ kaže da će tražiti da uđu u zgradu i od sudija pokušaju da dobiju informacije šta je u stvari istina.

Meštani kažu i da četiri godine žive u nekoj vrsti straha i da neće dozvoliti gradnju, jer tvrde da bi „rudnik među plodnim oranicama značio kraj normalnog života“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari