Nekoliko dana nakon protesta upozorenja, sva tri reprezentativna sindikata HIP Azotare Pančevo i dalje ne odustaju od svojih zahteva, ali će odluku o daljim aktivnostima doneti u narednoj nedelji, nakon sastanka sa vlasnikom fabrike. Iako su razgovori predstavnika fabričkih sindikata i menadžmenta Azotare prvobitno bili zakazani za 11.

Nekoliko dana nakon protesta upozorenja, sva tri reprezentativna sindikata HIP Azotare Pančevo i dalje ne odustaju od svojih zahteva, ali će odluku o daljim aktivnostima doneti u narednoj nedelji, nakon sastanka sa vlasnikom fabrike. Iako su razgovori predstavnika fabričkih sindikata i menadžmenta Azotare prvobitno bili zakazani za 11. septembar, još uvek nisu održani, jer generalni direktor Azotare Vidmantas Kučinskas nije u Pančevu. Prema saznanjima sindikalaca on će se sa puta vratiti tek iduće nedelje, kada i očekuju da će se sa njim sastati i izneti mu svoje zahteve.
Samostalni, Nezavisni i Sindikat smenskih radnika Azotare izrazili su sumnju da vlasnici, konzorcijum litvanskog Arvija i beogradskog Univerzala, uz prećutnu saglasnost države, ne ispunjavaju delove kupoprodajnog ugovora koji se odnosi na obavezu izgradnje Karbamida 2. To, po njima, ide naruku uvozničkom lobiju, a upropaštava fabriku i zaposlene i loše utiče na ekološku situaciju u gradu. Sindikati su najavili i da će od Agencije za privatizaciju zatražiti ugovor na uvid kako bi proverili tačnost svojih sumnji.
Sindikati su bili nezadovoljni jer se kasnilo sa isplatom ličnih dohodaka, ali je prva uplata usledila odmah nakon prošlonedeljnog protesta, a juče i poslednji zaostali deo plate.
Predsednik Sindikata smenskih radnika Azotare Zoran Abramović kaže da je ovaj sindikat podržao zahteve svojih kolega iz druga dva sindikata, ali da je za njih mnogo bitniji deo koji se odnosi na uslove i zaštitu na radu, te će u narednom periodu sve njihove aktivnosti biti usmerene upravo na ostvarivanje ovih prava zaposlenih.
Ljubiša Nestorović, predsednik Samostalnog sindikata Azotare kaže da je Agencija za privatizaciju dozvolivši litvanskoj kompaniji Arvi i beogradskom Univerzalu, koji su kupili Azotaru, da odustanu od glavne stavke iz ugovora – izgradnje fabrike Karbamid 2 koja bi trebalo da zadovolji polovinu potreba domaćeg tržišta za veštačkim đubrivima, očigledno učinila ustupak uvozničkom lobiju. Nestorovićev kolega iz Nezavisnog sindikata Branislav Arađan upozorava da ovakva odluka ima i ozbiljne ekološke posledice po Pančevo.
– To znači da, iako Amonijak 3 sada radi povećanim kapacitetom, proizvod koji se dobija je preskup zbog visoke cene gasa, a prati ga i povećana emisija ugljen-dioksida, koji ide direktno u atmosferu, jer nema Karbamida da ga ukloni i neutrališe – kaže Arađan.
Sindikate brine i to što Azotara u poslednje vreme ne radi u kontinuitetu, pa radnici strahuju za svoja radna mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari