Završen protest građana ispred SO Loznica, tačka za usvajanja prostornog plana za projekat “Jadar” ipak nije stavljena na dnevni red 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Protest građana i aktivista koji se protive projektu „Jadar“ i koji su se okupili  ispred Skupštine grada Loznice pošto su dobili informaciju da bi na sednici trebalo da bude usvojen Prostorni plan posebne namene za taj projekat  je završen, jer se Prostorni plan ipak nije našao na dnevnom redu.

Ovu informaciju je za Danas potvrdio Zlatko Kokanović iz organizacije „Ne damo Jadar“.

„Protest ispred Skupštine opštine Loznica je završen jer se ipak na dnevnom redu nije našla tačka za usvajanje Prostornog plana posebne namene za projekat “Jadar”. Mi smo se zahvalili građanima koji su došli da nam pruže podršku i koji su se odazvali našem pozivu. Mi ćemo i dalje biti na oprezu i reagovaćemo na svaki budući korak vlasti kao što smo to i danas učinili. Želim da se zahvalim i ostalim građanima Srbije koji su se u svojim gradovima okupili i bili u pripravnosti jutros“, kaže Zlatko Kokanović za Danas.

Završen protest građana ispred SO Loznica, tačka za usvajanja prostornog plana za projekat “Jadar” ipak nije stavljena na dnevni red 2
Foto FoNet Marko Dragoslavić

Jutros su se aktivisti i građani koji se protive projektu „Jadar“ okupili ispred SO Loznica, jer su dobili informaciju da bi se na dnevnom redu mogao naći Prostorni plan posebne namene za projekat “Jadar”.

Kako je preneo N1 odbornici iz redova opozicije stali su uoči sednice ispred ulaza u zgradu SO Loznica i nosili su transparent „Stop rudniku litijuma“. Oni su dobili aplauz građana. Međutim, kada su se pojavili odbornici iz vladajućih stranaka, njima su okupljeni dobacivali kritike.

Pre sednice SO Loznca ekološki aktivisti i stanovnici doline Jadra su rekli  da su u pripravnosti i da će ako i kada dobiju informacije da li će se usvajati prostorni plan, pozvati javnost Loznice i širom Srbije da se organizuju protesti.

Podsećamo, 11. jula Ustavni sud poništio je odluku vlade koja je prethodno bila odlučila da stavi tačku na Projekat „Jadar“, a već 16. jula Vlada je usvojila novu odluku kojom se projekat Jadar vraća u život. Time su izneverena očekivanja i poverenje onih koji su bili uveravani da je na taj projekat i Rio Tinto stavljena tačka, prenosi reporter N1.

On  je razgovarao sa okupljenim aktivistima koji na pitanje da li će ostati ispred SO Loznica, koji su rekli da ne smeju da ništa prepuste slučaju i da će uprkos za njih dobrim vestima ostati tu da iskažu nezadovoljstvo.

Stigle su i vuvuzele koje sugerišu okupljenima u zgradi da su građani tu da iskažu revolt i nezadovoljstvo, a nezadovosljstvo je veliko i očekivanja građana izneverena posle odluke Ustavnog suda, prenosi ekipa N1 iz Loznice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari