Zašto je prosveti u Srbiji davno odzvonilo? 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Uvredili su se neki sindikalci kada smo na istom ovom mestu pre godinu dana konstatovali da su prosvetni radnici posle potpisivanja protokola sa Vladom dobili jedno veliko ništa, osim ako neko misli da je uspeh povišica od oko 2.000 dinara za razredno starešinstvo od januara 2024.

Sada se ispostavilo da državi fali novca za tu obavezu pa je morala da ga obezbedi rebalansom budžeta, dok o poštovanju dogovorenog i potpisanog nema ništa.

Vlada Srbije se, podsetimo, obavezala prokolom da će početna plata nastavnika sa fakultetskom diplomom od 1. januara 2025. godine biti jednaka prosečnoj zaradi u Republici.

Premijer sada kaže da će sa povećanjem početna plata nastavnika iznositi 95 odsto prosečne republičke i da za više para nema.

Povećanje od 12 odsto nudi samo nastavnicima i vaspitačima, ne precizirajući da li se u to ubrajaju i vaspitači sa četvrtim i šestim stepenom stručnosti, dok svima ostalima sleduje osam procenata.

Sramotno je što vlast deli zaposlene u školama i predškolskim ustanovama poručujući da su neki manje vredni, a dobro zna da gro radnika u obrazovanju radi za minimalac i jedva sastavlja kraj s krajem.

Na skupe i nepotrebne projekte maltene svakodnevno se odliva veliki novac, a nema ga za tetkice, domare, administrativne radnike, spremačice, servirke, kuvarice i sve ostale zaposlene „drugog reda“, kako ih vlast vidi.

Zašto je prosveti u Srbiji davno odzvonilo? 2
Foto: Radenko Topalović/Danas

„Nema skrivenih para, može da bude 1.001 protest, štrajk i pritisak. Nije pitanje da li neko hoće ili neće nego da li je realno“, rekao je premijer Miloš Vučević. Nejasno je zašto onda resorna ministarka poziva na nastavak pregovora sa sindikatima, ako Vlada uporno šalje poruku da neće biti nove ponude.

Može država da umanjuje broj škola u kojima 2. oktobra nije bilo nastave, mogu sindikati da ga preuveličaju, ali je činjenica da je nezadovoljstvo zaposlenih u prosveti ogromno.

Nikada se do sada nije desilo da direktori otvoreno stanu iza svojih kolega i poruče nadležnima da ne izazivaju dodatne konfrontacije po ionako podeljenjim kolektivima.

Koliko će sindikalni lideri uspeti da svu tu energiju iskoriste ne bi li izdejstvovali veći procenat povećanja plata videćemo u narednim danima.

Iako u svojim nastupima sada deluju odlučnije, utisak je da nemaju jasnu strategiju kako dalje.

Umesto opšte poruke da se „borba nastavlja“ članstvo je od njih očekivalo da sa protesta u Beogradu poruče šta su naredni koraci.

Ako se nešto želi postići vremena za veliki odmor nema, jer je prosveti u Srbiji davno odzvonilo.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari