Protest prosvetnih radnika 16. maja ispred Skupštine Srbije: Ko će i kako štrajkovati u školama? 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Više prosvetnih sindikata pozvalo je zaposlene u školama, učenike, njihove roditelje i sve građane da im se pridruže na protestu koji organizuju sutra u Beogradu, s početkom u 12 časova.

Okupljanje prosvetnih radnika je najavljeno u podne ispred Skupštine Srbije, nakon čega je planirana šetnja do zgrade Vlade.

Istovremeno, u nekim školama sutra neće biti nastave, u nekim će biti organizovan jednočasovni štrajk upozorenja, a neki će raditi, budući da sindikati obrazovanja nisu doneli jedinstvenu odluku.

Povod za protest je prebijanje nastavnika u Tehničkoj školi „9. maj“ u Bačkoj Palanci, a kap koja je prelila čašu je najnoviji slučaj nasilja nad profesorom Treće beogradske gimnazije, koji je teško povređen kada je pokušao da razdvoji učenike prilikom tuče na fudbalskom meču u okviru manifestacije „Gimnazijada“.

Predstavnici sindikata pozvani su sutra u 14 sati na sastanak u Vladu Srbije, potvrdila je za Danas Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije.

Ko i kako štrajkuje?

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije donela je odluku da svi zaposleni, članovi tog sindikata stupe sutra, 16. maja u jednodnevni štrajk zbog čega neće biti nastave u školama. Štrajkački zahtevi su hitno preduzimanje mera protiv nasilja u školama, kao i izmena Krivičnog zakonika.

Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ organizovaće sutra jednočasovni štrajk upozorenja tako što u periodu od 12 do 13 časova nastavnici neće izvoditi nastavu u znak solidarnosti i podrške kolegi u Bačkoj Palanci koji je pretrpeo nasilje od strane učenika.

Sindikat obrazovanja Srbije preporučio je svojim članovima da sami odluče kako će organizovati protest, budući da u školama njihovim članicama postoje i drugi sindikati koji su doneli različite odluke o načinu protesta. I ovaj sindikat traži hitnu reakciju Ministarstva prosvete i Vlade koja se odnosi na izmenu Krivičnog zakonika.

Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS), u čijem je sastavu šest sindikalnih organizacija, nema jedinstven stav o najavljenom štrajku.

Taj sindikat je pozvao članove iz škola u kojima deluje i Unija sindikata prosvetnih radnika da se priključe štrajku.

„Kolege u školama u kojima deluju samo sindikalne organizacije SRPS-a ne uključuju se u štrajk, jer SRPS nije doneo odluku o stupanju u štrajk. Odluka Unije nije u skladu sa Zakonom o štrajku, jer nije doneta 10 dana pre stupanja u štrajk“, navodi se u dopisu SRPS-a svojim članicama.

S druge strane, Sindikat obrazovanja Beograda (SOB), jedna od članica SRPS-a, samostalno je odlučio da će sutra stupiti u jednodnevni štrajk i da nastave u školama u kojima ima članstvo neće biti.

– Svaka članica SRPS-a ima slobodu da samostalno odlučuje, naše članstvo je tražilo da stupimo u štrajk i mi smo to uvažili. Ovo više nije pitanje sindikalne opredeljenosti, već opstanka prosvete. Niko više nije zaštićen u školi – rekla je za Danas predsednica SOB-a Snježana Pavlović.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine, koji je i dalje članica SRPS-a iako su napravili novu organizaciju – Nezavisni sindikat prosvetih radnika Srbije, nije doneo odluku o štrajku već o obustavi rada 16. maja, rekao je za Danas Dušan Kokot, predsednik NSPRS-a.

Oni se pozivaju na član 39 Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu koji propisuje da zaposleni ima pravo da odbije da radi ako mu preti neposredna opasnost po život i zdravlje zbog toga što nisu sprovedene propisane mere za bezbednost i zdravlje na radnom mestu.

Kokot podseća da je taj sindikat na isti način prekidao rad nakon masovne pucnjave u OŠ „Vladislav Ribnikar“ i kada je profesorki Tehničke škole u Trsteniku izmaknuta stolica. Kažnjavanja zaposlenih koji su tada obustavili rad nije bilo, a Kokot kaže da bi zaista bio skandal ako bi neki direktor sada preduzeo takve mere.

Predsednik Sindikata obrazovanja Požarevac Dragan Kostić za Danas je rekao da podržavaju najavljeni protest, ali da obustave nastave u školama u kojima imaju članstvo neće biti, jer SRPS nije proglasio štrajk.

I Forum beogradskih gimnazija neće učestvovati u štrajku.

– Tri su argumenta za takvu odluku. Između slučaja Trstenik i Bačka Palanka postoje razlike u odgovoru na nasilje. U slučaju Trstenika postojala je sklonost da se prikrije sam događaj, ovde se odmah saznalo sa njega. Za razliku od Trstenika, ovde je odmah primenjena odredba zakona prema kojoj je učenik koji se sumnjiči za nasilje priveden i pretpostavljamo da će odgovarati ukoliko se dokaže krivica. Treće, smatramo da termin organizovanja štrajka nije adekvatno izabran. Štrajk se dešava desetak dana nakon incidenta, a mi smatramo da je, ako se već išlo u tako radikalan potez, štrajk morao biti organizovan odmah i to uz protest – navodi za Danas Aleksandar Markov, predsednik FBG-a, koji je takođe član SRPS-a.

On napominje da odluka koju su doneli nije bila jednostavna i da je deo članova nezadovoljan, jer je želeo da učestvuje u štrajku.

– U trenutku kada nam je, kao pridruženoj članici SRPS-a, najavljeno da će SRPS podržati Uniju koja organizuje štrajk, uprkos argumentima protiv štrajka, doneli smo odluku da u njemu učestvujemo i malo bi bilo reći da smo bili iznenađeni kad smo u ponedeljak obavešteni dopisom od predsednika SRPS-a da ovaj sindikat nije doneo odluku o učešću u štrajku iako smo bili svedoci da se o istoj glasalo, a još više smo se iznenadili kada smo saznali da je Sindikat obrazovanja Beograd, kao jedan od osnivača SRPS-a i kao organizacija koja daje predsednika SRPS-a, donela odluku da učestvuje u štrajku – kaže Markov.

Dodaje da argumenti da je za najavu štrajka potrebno 10 dana ne stoje zato što je štrajk koji podrazumeva potpunu obustavu svakako mimo zakona, pa je ujedno i nebitno kada će biti najavljen, a spontano okupljanje, kao reakcija na neki događaj ili incident je zakonom dozvoljena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari