Završen protest prosvetnih radnika: Sindikati očekuju nastavak pregovora sa Vladom (VIDEO) 1foto Vesna Andrić Danas

U parku Manjež, preko puta zgrade Ministarstva prosvete u Beogradu završen je protest prosvetnih radnika, članova četiri reprezentativna sindikata obrazovanja, koji su danas obustavili nastavu. Oni traže da početka plata nastavnika, odnosno zaposlenih sa sedmim stepenom stručne spreme bude izjednačena sa prosečnom zaradom u Republici Srbiji, u skladu sa potpisanim protokolom sa Vladom Srbije iz oktobra prošle godine. nakon završetka protesta koji je počeo u 12 časova, sindikati su rekli da očekuju nastavak pregovora sa Vladom Srbije.

Drugi zahtev prosvetara je da predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika, kojima se traže strože kazne za napade na nastavnike, budu usvojene u Skupštini po hitnom postupku.

Zahtevaju i da se do kraja 2024. godine, uz konsultacije sa reprezentativnim sindikatima, izmeni Uredba o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, u skladu sa potpisanim Protokolom, kao i da se zaposlenima u obrazovanju isplati novogodišnja nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.

„Danas smo se okupili da pokažemo koliko smo iznevereni i da reč ne znači ništa. Pre nekoliko dana su nas pozvsli da nam kazu da ćemo biti blizu proseka i da nam kažu da nas dele na nastavno i nenastavno osoblje. Ne želimo da nas dele jer smo svi podjednako važni“, rečeno je na skupu.

Snežana Romandić iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije objasnila je zašto su prosvetari danas stali:

Zašto danas staju?

– Zato što radimo za državu kojoj je bitnije štampanje udžbenika od školovanja nastavnika. Zato što su škole jedine ustanove koje rade i kad nema funkcionalnih centara za socijalni rad, kao ni dovoljno preventivnih dispanzera za fizičko i mentalno zdravlje.

Lakše je platiti nastavnika jeftinim i lažnim obećanjima i zanemarljivo malom količinom novca, a on će za taj mizerni novac da bude ne samo profesor, nego i defektolog, psihijatar, policajac i socijalna služba….A kad kažemo ponuda je nepristojna, predstavnici Vlade se zatvore u kabinete, pošalju nam glumce da statiraju na sastancima, sa samo jednom rečenicom: U našoj bogatoj Srbiji, novca za vas, prosvetne radnike, nema – pročitala je Romandić deo pisma koje se danas čita na protestima prosvetara širom Srbije.

Snežana Romandić se obratila predstavnicima države:

– Gospodo nadležni, izgleda niste videli da je naše strpljenje odavno nestalo. I vrapci u ovoj državi znaju da nam je lična bezbednost ugrožena, a za platu ispod svakog dostojanstva. Od nas očekujete da održimo bezbednost učenika. Izmene krivičnog zakona vam nisu prioritetne, čekaju januar, kasnite 18 meseci. Milostinjom koju nudite u januaru opet smo ispod proseka primanja. Delite nas svojom ponudom – kazala je Romandić.

 

Deca nas tuku, a mi ništa

Okupljeni nose sindikalne zastave i transparente “Stop nasilju nad profesorima”, “Deca nas tuku a mi ništa”, “Ubi nas ruka loših đaka”, “I mi imamo decu”.

Predsedica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić rekla je za Danas uoči početka protesta da ih posle poslednjeg sastanka u Vladi niko nije kontaktirao.

– Čula sam u sredu zovu predškolce, oni traže 21,5 odsto povećanje. Mislim da Vlada pokušava da nas razdvoji jer smo tako slabiji. Mi ćemo danas ovim protestima da pokažemo da smo masovni, da nas ima. Ovo je prvi put da su četiri sindikata izašla zajedno i prvi put da je natava obustavljena- rekla je Ilić.

Ona je najavila održavanje novog protesta u Beogradu početkom oktobra na kome će se okupiti prosvetari iz cele Srbije, ukoliko ne bude pomaka u pregovorima sa Vladom.

Branka Roganović, iz Srednje zanatske škole, je rekla da prosvetni radnici rade najvažniji posao u državi, ali je država odavno digla ruke od prosvete.

Ona je kazala da izostaje ulaganje u kvalitet obrazovanja i da su radnici u prosveti dovedeni na rub siromaštva.

– Ne smemo da dozvolimo da nas dele, svaki čovek je važan, od domara do direktora – rekla je Roganović.

Ona je apelovala na kolege da budu solidarni i jedinstveni.

– Nismo mi ovde da bismo se počastili neradnim danom već da ukažemo na nedopustiv položaj obrazovanja u društvu. Nekada je za ispunjenje dogovora bila dovoljna reč, sada ni potpis ništa ne znači. Svojim dolaskom ovde mi dajemo životne lekcije našim đacima kako treba da se bori za pravo i pravdu. Ovo je borba za celo drustvo – rekla je Mirjana Savovic, iz GSPRS “ Nezavisnost”.

Proteste su, između ostalih najavili prosvetari iz Kraljeva, Valjeva, Užica, Šapca, Vranja, Niš, Novog Sada, Leskovca…

U ovom trenutku, po podacima USPRS u Kragujevcu potpuno štrajkuje 28 osnovnih i srednjih škola.

– Zadovoljni smo odzivom, time što su kolege prepoznale trenutak i razloge, naše zahteve. Ovo se dešava u čitavoj Srbiji i ta vrsta nezadovoljstva koje ispoljavaju prosvetni radnici mora da dospe i do javnosti i do nadležnih, kaže za Danas Milan Jevtiċ, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije u Kragujevcu.

Protest organizuju Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Podsetimo, posle dve runde neuspelih pregovora sa premijerom Milošem Vučevićem sindikati su saopštili da nije ispunjen dogovor iz protokola koji je sa Vladom potpisan u oktobru prošle godine, a kojim je bilo predviđeno da od 1. januara 2025. početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme, bude jednaka proseku Republike.

Sindikalni lideri su na konferenciji za medije ispred Vlade rekli da je parametar prema kome se upravljaju projektovan republički prosek koji bi krajem godine trebalo da bude oko 105.000 dinara, za šta je potrebno povećanje cene rada od 20 do 25 odsto.

Međutim, u zahtevima koje su predali Vladi piše da bi početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme, u januaru 2025. godine trebalo da se izjednači sa prosečnom zaradom u Republici, prema poslednjem objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari