Protest prosvetnih radnika u podne ispred Skupštine Srbije 1foto (BETAPHOTO/AMIR HANZAGIĆ)

Više prosvetnih sindikata najavilo je za danas protest, čiji je neposredan povod napad na profesora Tehničke škole „9. maj“ u Bačkoj Palanci, koga je pretukao bivši učenik te škole.

Kako je najavljeno, protest počinje okupljanjem na platou ispred Skupštine Srbije u 12 časova, a potom je planirana šetnja do zgrade Vlade Srbije.

Prosvetari traže izmenu Krivičnog zakonika, odnosno da se napad na nastavnike na radnom mestu tretira kao napad na advokate.

Predstavnici sindikata su pozvani na razgovor u Vladu u 14 sati.

Sindikati nisu doneli jedinstvenu odluku o štrajku, pa u nekim školama danas neće biti nastave, dok će mnoge raditi uobičajeno.

Kako saznajemo, nastave danas neće biti u Trećoj beogradskoj gimnaziji, čiji zaposleni će se priključiti protestu zbog napada na profesora te škole, koji je zadobio teške povrede pri pokušaju da razdvoji učenike u tuči na fudbalskom meču tokom „Gimnazijade“.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je sinoć da će u saradnji sa Odeljenjem za maloletnike Višeg javnog tužilaštva, podneti krivičnu prijavu protiv sedamnaestogodišnjaka zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo teška telesna povreda iz nehata.

Navodi se da on se sumnjiči da je za vreme održavanja manifestacije „Gimnazijada“, zadao udarac u glavu profesoru jedne beogradske gimnazije, nanevši mu teške telesne povrede.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari