"Deco, ovo je sve zbog vas. Naše je prošlo, vaše dolazi": Protest protiv eksploatacije litijuma u Loznici (FOTO, VIDEO) 1foto: N1

Protest protiv iskopavanja litijuma u organizaciji ekoloških udruženja koji je u 17 sati počeo u Loznici završen je uz opštu poruku „nećete kopati“.

Veliki skup u Loznici najavljen je nakon sednice Skupštine Srbije na kojoj su poslanici odbili predlog zakona u kojem se traži zabrana iskopavanja litijuma i bora u Srbiji.

Šira javnost izrazila je nezadovoljstvo nakon te sadnice Skupštine gde su protiv zakona glasali predstavnici vladajuće koalicije, što je rezultiralo najavom masovnih skupava i blokada puteva širom Srbije a prvi protest je krenuo večeras u Loznici.

Kako su organizatori ranije najavili protestu su se pridružili i predstavnici opozicionih stranaka.

„Marš na Drinu“ i Balašević za početak protesta

Uz pesme „Marš na Drinu“ i „Ne dam Drinu, ne dam Savu“, kao i pesme Đorđa Balaševića u Loznici je nešto posle 17 sati počeo zajednički protest opozicionih stranaka i ekoloških organizacija SEOS i „Ne damo Jadar“ protiv rudarenja litijuma, prenosi N1.

Početku protesta prisustvuje više stotina građana, a mnogi i dalje pristižu.

Tu su i lideri nekih opozicionih stranaka i udruženja, a još nije poznato ko će sve govoriti na protestu.

Petković: Deco, ovo je sve zbog vas!

Marijana Petković iz Ne damo Jadar na početku protesta pozdravila je sve okupljene i rekla da među njima „vidi svoje đake“ i da je „danas najponosnija na svetu“.

„Deco, ovo je sve zbog vas. Naše je prošlo, vaše dolazi. Morate imati zemlju, vodu i vazduh i svoj koren i poreklo“, kazala je.

Kokanović: Gde nam je domaćin, je l’ bolestan?

Zlatko Kokanović upitao je ispred Gradske uprave u Loznici gde je domaćin „kuće“, misleći na gradonačelnika.

„Ova naša kuća tri meseca nema domaćina i neće da nam kažu šta je s njim! Je l’ bolestan, je l’ dao ostavku, je l’ ucenjen da vrati pare što je uzeo? Šta se dešava s tim čovekom koji nam je doveo Rio Tinto pre 20 godina u Loznicu“, upitao je Kokanović.

Pajić: Možete kopati samo preko nas

Milan Pajić iz organizacija „Mačva nije na prodaju“ kazao je na protestu da „Rio Tinto nije problem“, već „oni koji hoće da nas prodaju“.

„Svi znate šta nam rade, traže nešto od nas da prodamo, jedino što je vredno, što ne može da se kupi za novac. Mi to nećemo prodati. Svedoci ste ove nakaradne vlasti, gde nas prodaju. Nije nama Rio Tinto problem, problem su nam oni koji hoće da nas prodaju“, kazao je na protestu u Loznici.

Izrazio je nadu da su „ljudi nešto shvatili“.

„Hvala vam svima koji ste došli, i zbog onih koji sede kući, koji se kriju i misle da ćete vi završiti za njih. Ja ću vam svima poručiti da Mačva nije na prodaju i da nećete nikad kopati! Možete kopati samo preko nas“, rekao je.

Stanimirović: Projekat Jadar nije štetan, već poguban po život

Slobodan Stanimirović iz Zavlake kazao je da projekat Jadar nije štetan, nego više od toga – poguban po život u Srbiji.

„Za sve što radite u Srbiji dobićete po zasluzi. Nisam stručnjak u rudarstvo, nisam učen ni obučen, ali rudarstvo je ušlo u moj život, nisam ga tražio, ušlo je i došlo je. Ali kako je došlo, otišlo, ne vratilo se“, rekao je Stanimirović.

Kako je kazao, da je „trenutni v.d predsednika države korektan, ne bi se desilo da povuče zakon pa vrati“. „Puj pike, ne važi“! Da je Rio Tinto korektan, prvi dokument bi bila studija uticaja na životnu sredinu“, dodao je.

„Tog dokumenta nema, možda će videti svetlost dana, ali svetlost razuma nikada“, kazao je i dodao da je studija počela da se radi tek onda kada se osvešćeni narod trgao i digao.

Prema njegovim rečima, oni tu studiju neće morati da urade jasno i kvalitetno.

„Projekat nije štetan nego više od toga – poguban po život u Srbiji, to se ne može ispraviti. Pogubnost je kraj“, istakao je on.

Bralović: Uvek će neko stati i reći – nećete kopati, bando

Ljiljana Bralović iz SEOS-a poručila je da Rio Tinto neće kopati u Srbiji i da će zemlju svi braniti.

„Uvek će neko stati ispred kartela i reći – nećete kopati, bando prodana!“, poručila je.

Petković: Nemamo drugog načina sem blokada, samo ulica i da nas bude mnogo

Marijana Petković iz Ne damo Jadar rekla je na kraju protesta u Loznici da je „ovo tek početak“.

„Sve je neizvesno, ali sve ih skupa čekamo u Nedeljicama“, poručila je.

Petković je rekla da su u dolini Jadra trenutno arheolozi koji istražuju taj teren, koji je, kako je rekla, bogat arheološki lokalitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari