Protest protiv eksploatacije litijuma u Čačku: Kokanović otkrio mesto sledeće blokade 1foto FoNet Zoran Mrđa

U Čačku je u organizaciji Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) organizovan skup protiv iskopavanja litijuma.

Jedan od govornika na protestu Dragan Simović, član Udruženja „Zaštitimo Dobrinju i okolinu“, rekao je pre početka protesta da je parking ispred trga na kome se održava protest zauzet kolima pripadnika policije i BIA, koji su, kako je rekao „došli da snimaju učesnike protesta“. On je pozvao policiju i pripadnike BIA da se na sledećem protestu parkiraju na drugom mestu i puste građane koji dolaze iz drugih gradova na parking ispred trga.

Profesor Agronomskog fakulteta u Čačku i član Ekološe organizacije „Suvoborska greda“ Duško Brković poručio je vlastima u Srbiji da su „grote“ jer „uinštavaju državu sa projektom Jadar“. On je rekao da je ideja protesta da se „stane na put projektu Jadar“.

Pre početka protesta, odgovarajući na pitanje novinara da li vidi i režisera Emira Kusturicu na nekom od narednih protesta protiv rudarenja litijuma, on je rekao da „svako ko je dobronameran je dobro došao na protestima“.

Na protestu su govorili i članovi SEOS-a Nebojša Petković i Ljiljana Bralović i član Udruženja „Naše selo Preljina“ Dragan Božović Gidra. Na pomen imena predsednika Srbije Aleksandra Vučića okupljeni građani su uzvikivali „Izdajnik“, „Ua, ua“, „lopovi, lopovi“, „neće kopati“.

Protest protiv litijuma, koji organizuje Saveze ekoloških protesta Srbije (SEOS), počeo je oko 18 časova u Čačku.

Zlatko Kokanović iz pokreta „Ne damo Jadar“, najavio je na protestu u Čačku da će sutra aktivisti Saveza ekoloških organizacija Srbije biti prisutni ispred Gradske kuće u Loznici kako bi sprečili da vladajuća većina u ovom gradu u dnevni red sednice ubaci predlog Prostornog plabna za grad Loznicu.

Istakao je da moraju da budu prisutni tamo i spremni da tako nešto ne dozvole.

Protest protiv eksploatacije litijuma u Čačku: Kokanović otkrio mesto sledeće blokade 2
Zlatko Kokanović, Foto: N1

Najavio je i nastavak vaninstitucionalne borbe i okupljanje na protestima u gradovima širom zemlje, ali i blokade saobraćajnica.

„Iskoristili smo sve institucionalne vidove borbe i videli smo da vlast nema sluha za nas i naše predloge. Zato je naša građanska oobaveza da branimo Srbiju. Moramo da izađemo na ulicu, da protestujemo i blokiramo jer nam je samo to preostalo. Nećemo tuđe, ali svoje ne damo“, rekao je Kokanović na protestu u Čačku.

On je za subotu najavio i blokadu na zaobilaznom putu na skretanju ka Jevremovcu u Šapcu.

Ranije je Jevđenije Julijan Dimitrijević iz SEOS-a naveo da će protesti biti nastavljeni i ići će se iz grada u grad.

„Na protestima i blokadama mi ćemo braniti Ustav. Oni će izgledati onako kako moraju da izgledaju u zavisnosti od toga na šta je ova vlast spremna i šta su njeni sledeći koraci“, rekao je Dimitrijević.

Dodao je da „možemo da vidimo da je vlast spremna da žrtvuje određeni broj ljudi, kako je i sam predsednik Vučić izjavio“.

„Samo ne znamo koliki je to tačan broj ljudi“, naglasio je Dimitrijević.

Protest protiv eksploatacije litijuma u Čačku: Kokanović otkrio mesto sledeće blokade 3
Protest u Čačku, Foto: N1/Nenad Božović

Podvukao je da se vlast koristi svim i svačim i da je bilo privođenja, zastrašivanja, pretnji silovanjem, pretnji smrću, poziva na linč, na batine, ali da ništa od toga nije uplašilo ljude koji se protive iskopavanju litijuma.

„Za razliku od dežurnog savijača vrata pred bilo kojom svetskom silom Aleksandra Vučića, mi smo smeli da odemo u Brisel i jasno i glasno kažemo šta nećemo“, naglasio je Dimitrijević.

Podvukao je da se od Čačka preko Brisela do Loznice čuje jedna ista jedinstvena poruka „nećete kopati“.

„Mi samo branimo ustavom zagarantovana prava na životnu sredinu“, rekao je Dimitrijević.

Dodao je da se u Briselu čuo i njihov glas, kao i da su imali podršku svih koji su u tgom trenutku bili u parlamentu.

„Nisu nam tamo, da budemo jasni, ni svi prijatelji, ni neprijatelji, kao ni u Rusiji. Mi sami sebi moramo da budemo podrška. A u Brisel smo išli da podignemo glavu i jasno kažemo u Srbiji se dešava to i to i na taj način ne dozvolimo da se spinuju informacije“, istakao je Dimitrijević.

Na protestu u Čačku, kako javljaju mediji, skupilo se dosta ljudi, ali ne onoliko koliko je bilo prošlog puta kada je prema nekim procenama došlo oko 5.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari