Protest protiv izgradnje mini hidroelektrana 27. januara u Beogradu

Ostavite komentar


  1. Svakako treba svi da odu na protest.
    Sa jednom bitnom zamerkom: MHE generalno nemaju smisla ni u kojem pogledu i nikakav tip MHE svejedno da li su protočne ili derivacione.
    Proizvode zanemarljivu količinu struje, imaju gore ekološke efekte od bilo kojeg drugog tipa obnovljive energije, i uopšte nisu primerene za konkretnu hidrografsku mrežu Srbije i njene specifičnosti.
    Daleko više smisla ima unapređenje energetske efikasnosti postojećih velikih hidroelektrana, ili čak izgradnja jedne nove velike hidroelektrane na Dunavu nego izgradnja 800 MHE po celoj jugoistočnoj i istočnoj Srbiji na malim rekama (samo pogledajte kartu…) Ili izgradnja četiri vetroparka na četiri lokacije u industrijskom području koje je već nepovratno uništeno i nema prirodu, recimo u Beogradu…Ili upotreba biomase…
    MHE generalno nemaju smisla ni za koga sem proizvođača MHE, investitora i onog koji uzima pare da ih uvali i progura na Balkanu. Ne znam kako se ovo pretvorilo u „NE MHE u zaštićenim područjima“ i „Ne derivacionim MHE“. Ne, ne za MHE generalno. Jasno i jednostavno.
    U svakom slučaju bolje da se protestuje nego da se ne protestuje uopšte. Samo ako dobijemo 700 protočnih MHE umesto 700 derivacionih MHE, lično ću se osećati kao budala. Ne pokušavam da miniram protest, treba da se ide svakako.

  2. Srbija moze napraviti mini elektranu u svakoj kuci/stanu preko usteda energije. Drzava da subvencionise deo cene LED sijalica na primer. Mini hidroelektrane su neprihvatljive jer remete prirodno okruzenje a imaju zanemarljivu snagu. One samo efikasno pune dzepove tajkuna i tajkuncica a za narod preskupom el.energijom.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Miloš Timotijević, glumac

Čitajte Danas, mislite svojom glavom.