UŽIVO Protest "Rudnika neće biti": Dve kolone se uputile na blokade Prokopa i Železničke stanice Novi Beograd 1Foto: Danas/Vojin Radovanović

U Beogradu se danas održava veliki protest protiv rudarenja litijuma u Srbiji pod nazivom „Rudnika neće biti“. Za kraj skupa najavljene su blokade, jedan od organizatora Zlatko Kokanović je najavio da će biti blokirane železniče stanice Prokop i Novi Beogard.

Skup organizuju udruženja građana prepoznata kao borci protiv zagađenja, poput SEOS-a, Ekostraže, Ne damo Jadar… Oni su i organizatori serije protesta u četrdesetak gradova u Srbiji čija kruna, a i prekretnica, treba da bude subotnji skup u Beogradu.

Kao i na okupljanjima širom Srbije, organizatori su na protest u Beogradu, pozvali sve građane Srbije koji su protiv iskopavanja litijuma, bez obzira na političko i ideološko opredeljenje.

21.02 Zlatko Kokanović je objavio da će jedna kolona ići na Prokop a druga na Železničku stanicu Novi Beograd.

20.56 Početak kolone, stigao je do Gazele, gde čekaju da se skupi masa kako bi se odvojili u dva dela za blokadu.

UŽIVO Protest "Rudnika neće biti": Dve kolone se uputile na blokade Prokopa i Železničke stanice Novi Beograd 2
Foto: Danas/Vojin Radovanović
UŽIVO Protest "Rudnika neće biti": Dve kolone se uputile na blokade Prokopa i Železničke stanice Novi Beograd 3
Foto: Danas/Vojin Radovanović

20.53 Građani glasno negodoju dok prolaze pored Ambasade Nemačke, za to vreme Milan Topalović Topalko peva u mikrofon reportera N1 pesme „Devojka iz grada“ i „Amerika zemlja velika“. Kolona se proteže gotovo celom dužinom Ulice Kneza Miloša.

20.48 Zlatko Kokanović je rekao da će kada kolona stigne do Gazele biti određene dve tačke za blokadu.

Povorka je nakon obraćanja govornika krenula od Terazija duž Ulice kralja Milana, pošla pored zgrade Vlade Srbije i nastavila Ulicom kneza Miloša ka Gazeli.

Građani nose transparente i uzvikuju „Izdaja, izdaja“ i „Nećeš kopati“.

Na okolnim raskrsnicama nalaze se patrole saobraćajne policije koje zaustavljaju i preusmeravaju vozila.

20.39 Prolazeći pored RIK-a građani uzvikuju „Nećeš kopati!“.

20.34 Građani se polako kreću ka gazeli, koloni se ne vidi ni početak ni kraj.

20.33 Glavni i odgovorni urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović ocenio današnji protest protiv iskopavanja litijuma u Srbiji, koji se održava u centru Beograda, kao uspešan.

On je rekao da je skup heterogen, da ima različitih generacija i ljudi sa decom.

Prema njegovim rečima, vlast je pokušala da razjedini ljude, ali nije uspela.

Upozorio je organizatore da ne ponavljaju greške organizatora prethodnih skupova i da ne organizuju preduge besmislene šetnje.

20.15 Zlatko Kokanović je najavio da će se blokirati Gazela.

„Idemo do gazele i tu ćemo se podeliti u dve kolone“, rekao je Kokanović

Zamolio je građane da bude bez incidenata.

UŽIVO Protest "Rudnika neće biti": Dve kolone se uputile na blokade Prokopa i Železničke stanice Novi Beograd 4
Foto: Danas/Vojin Radovanović

20.13 Organizator protesta i aktivista Zlatko Kokanović je rekao da su oni dali reč i održali je.

„Juče kada sam krenuo pozdravio sam se sa decom, ženom i majkom i rekao vratiću se, ili ovako ili onako i neću vas izneveriti. Iako imamo pritiske od ove vlasti već pet godina, a poslednjih 50 dana nam crtaju metu na čelu, i to sami vrh ove vlasti na čelu sa predsednikom, premijerom, predsednicom Narodne skupštine Anom Brnabić i celom Vladom koji reklamiraju projekat Jadar na svojim Instagram profilima, a nas običan narod nazivaju izdajnicima“, rekao je Kokanović.

Dodaje da su oni uzeli novac i da zato reklamiraju Rio Tinto.

„Danas smo Nebojša i ja bili u BIA da bi nam rekli da radimo nešto protivzakonito. Da li ste spremni da branimo državu protivzakonito? Ova vlast će pasti u Jadru!“, rekao je Kokanović.

UŽIVO Protest "Rudnika neće biti": Dve kolone se uputile na blokade Prokopa i Železničke stanice Novi Beograd 5
Foto: Vojin Radovanović/Danas

Naveo je i da oni znaju da kada budu izglasali Zakon o zabrani eksploatacije litijuma i bora, koji oni traže, da će vlast izgubiti podršku Šolca, cele Evrope i Amerike i da će ih nakon toga pustiti niz vodu.

20.09 Stupljanin je pozvala okupljene da održe minut ćutanja za preminulog akademika Vladimira Stepanovića.

20.06 „Prema trenutnoj slici koju imamo sa Terazija oko 19 i 35, ne verujemo da će biti manje od 30.000 ljudi, što je skoro duplo više nego na protestu Proglasa. Broj se konstantno povećava“, navode iz Arhiva javnih skupova.

UŽIVO Protest "Rudnika neće biti": Dve kolone se uputile na blokade Prokopa i Železničke stanice Novi Beograd 6
Foto: Danas/Naša Vukajlović

20.00 Dragana Đorđević, hemičarka, pozdravila je „svesne ljude Srbije“, kao i one „iz Bosne i Hercegovine i Republike Srpske“ koji su sada, rekla je, na Terazijama.

Rekla je da broj divljih deponija rapidko raste i da trenutno ima u Srbiji preko 5000 divljih deponija i za to optužila neadekvatno reagovanje države.

Ona je dodala da prioritet ove vlasti su stadioni a ne zaština životne sredine.

UŽIVO Protest "Rudnika neće biti": Dve kolone se uputile na blokade Prokopa i Železničke stanice Novi Beograd 7
Foto: Danas/Vojin Radovanović

19.57 Građanima okupljenim na protestu „Rudnika neće biti“ koji se održava na Terazijama obratila se i slavna glumica Svetlana Bojković. Podsetila je građane na članove Ustava, po kojima svako ima pravo na životnu sredinu, svako je dužan da je čuva i poštuje.

„Preduzetništvo se može prekinuti ako ugrožava životnu sredinu i zdravlje ljudi. Naše okupljanje je isključivo ekološko, vlast hoće da nam nametne da mi želimo državni udar“, navela je Bojković nakon čega je pročitala naslove tabloidnih medija koji to potvrđuju“, rekla je Bojković.

19.45 Više hiljada građana iz pravca Novog Beograda već sat vremena ide ka Terazijama, da bi učestvovali na protestu protiv rudarenja litijuma.

Autobuski saobraćaj funkcioniše, ali svi autobusi su krcati, tako da je nemoguće u njih ući na stajalištima kod tržnog centra „Ušće“, zbog čega građani idu ka gradu trotoarima sa obe strane Brankovog mosta, javlja FoNet.

19.41 Na protestu „Rudnika neće biti“ koji se održava u Beogradu građanima se obratila i pesnikinja i aktivistkinja SEOS-a Liljana Bralović.

Pesnikinja Ljiljana Bralović, aktiviskinja SEOS-a, prvo je šaljivo upitala da li sviraju Rolingstonsi pa ima toliko ljudi. Nekoliko puta je okupljene pozdravila sa Pomaže Bog, a oni njoj odgovorili Bog ti pomogao.

Rekla je da se sva mafija podigla da kaže da seljanja iz Pranjanja i neki seljak Zlatko mogu da prodaju Srbiju, pa građane upitala liče li im oni na izdajnike.

UŽIVO Protest "Rudnika neće biti": Dve kolone se uputile na blokade Prokopa i Železničke stanice Novi Beograd 8
Foto: Vojin Radovanović/Danas

19.21 Voditeljka i glumica Jelena Stupljanin je rekla okupljenim građanima da za početak protesta podrže sve građane Srbije koji su prethodnih dana izlazili na proteste i rekli ono što  danas poručuju: „Rio Tinto marš iz Srbije!“

Navodi da zahtev koji je podet nakon skupa u Loznici nije do danas ispunjen, kako su zahtevali od Vlade.

„Umesto toga danima nam pričaju da nismo patriote i da ne želimo da Srbija uđe u Evropsku uniju. Da li je patriotizam pripomagati jednoj multinacionalnoj kompaniji ili je pravi patriotizam borba za čist vazduh, zemlju i vodu koja hrani sve nas u Srbiji?“

19.19 Većina građana koji su učestvovali u današnjoj anketi FoNeta u Knez Mihailovoj ulici protivi se iskopavanju litijuma u Srbiji, ali su podeljena mišljenja o tome da li će na protestu koji se večeras održava u Beogradu biti nemira.

19.17 Puštaju se razločite pesme, od rege benda Del Arno, preko standardnih protestnih numera, do pesme Predraga Živkovića Tozovca- Jeremija.

19.15 Poslanika Branimira Nestorovića, koji se pojavio na protestu protiv iskopavanja litijuma u Srbiji na Teraziji, izviždali su okupljeni građani, javlja reporterka FoNeta.

On se pojavio sa transparentom „Ne damo Jadar“, ali su ga građani izviždali, uz pogrdne reči.

Nestorović je došao u pratnji nekolicine pristalica koji su nosili transparente sa natpisom: „Pametnom dosta“ i „Ćutanje je izdaja“.

Nestorović se nakon toga sa svojom ekipom uputio u pravcu Zelenog venca.

Ulica kralja Milana je blokirana, a građani pristižu sa svih strana.

19.10 Redari su i javne ličnosti, poput Milana Topalovića Topalka, ali i aktivisti i predsednici političkih udruženja poput Dušana Tufegdžića (Buđenje) i advokata Vladimira Terzića, ali i glumica i ekološka aktivistkinja Bojana Novaković.

UŽIVO Protest "Rudnika neće biti": Dve kolone se uputile na blokade Prokopa i Železničke stanice Novi Beograd 9
Foto: Danas/ Vojin Radovanović

19.07 Na današnjem velikom protestu „Rudnika neće biti“ koji se održava u Beogradu prisutan je i estradni umetnik Milan Topalović Topalko koji je poručio da su svi okupljeni sa jednim ciljem a to je da zaštite Srbiju.

19.01 Građani uzvikuju „Nećeš kopati!“, a oko bine su okupljene dobošarke, demonstranti se okupljaju i iza bine, kod Balkanske ulice.

Prisutan je veliki broj redara s prslucima, a pred protest su se pojavljivale spekulacije da bi se mogle pojaviti navijačke grupacije koje bi navodno otimale ukrajinske i LGBT+ zastave i koje bi pokušale da ne dozvole određenim govornicima da izađu na binu.

18.58 Par hiljada građana okupljeno je na Terazijama u Beogradu pred početak protesta za zabranu iskopavanja litijuma u Srbiji.

Među okupljenima su i predstavnici opozicije, razlicitih ekoloških organizacija, kao i javne ličnosti.

Na Terazijama su i predstavnici Dostojnih Srbije koji su pomerili desetak metara od česme kako bi se postavila bina.

18.29 Veliki broj građana je prisutan na terazijama iako protest još uvek zvnaično nije počeo. Među njima je i estradni umetnik Milan Topalović Topalko.

UŽIVO Protest "Rudnika neće biti": Dve kolone se uputile na blokade Prokopa i Železničke stanice Novi Beograd 10
Foto: Danas/Nađa Vukajlović

18.26 Građanski aktivisti koji se protive najavljenoj demontaži Starog savskog mosta u Beogradu organizovali su danas protestni skup kod mosta, a odatle će krenuti na protest protiv iskopavanja litijuma, koji se održava na Terazijama.

Učesnici skupa nose crne majice sa napisom „Nećeš kopati“, na kojima se nalazi lik Zorana Radmilovića iz filma Maratonci trče počasni krug, kao i bele majice sa napisom „Budi Zarić“ .

UŽIVO Protest "Rudnika neće biti": Dve kolone se uputile na blokade Prokopa i Železničke stanice Novi Beograd 11
Foto: Danas/Uglješa Bokić

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari