Protest protiv rudnika litijuma u Novom Sadu: "Rio Tinto ili bilo koja druga kompanija, neće kopati!" 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆDS)

Protest protiv kopanja litijuma održaće se u sredu, 7. avgusta u Novom Sadu, a okupljanje je zakazano za 19 časova na Trgu slobode.

Poziv se koji deli na društvenim mrežama među prvima je objavio Građanski pokret Bravo, koji od početka protesta protiv eksploatacije litijuma sarađuje sa Udruženjem „Ne damo Jadar“ i Savezom ekoloških organizacija Srbije (SEOS).

– Okupimo se svi na protestu u sredu kod Miletića da pošaljemo jasnu i nedvosmislenu poruku da rudnika neće biti. Rio Tinto ili bilo koja druga kompanije neće kopati! SNS kolonijalna uprava ne odustaje od toga da pokloni najplodniju zemlju u Srbiji najozloglašenijoj rudarskoj kompaniji na svetu i to možemo zaustaviti samo solidarnošću sa sugrađanima iz Jadra i iz cele Srbije – saopštili su iz Bravo.

Ekološka udruženja su za subotu, 10. avgusta u Beogradu zakazala centralni protest protiv rudarenja. Protest će se održati na Terazijama s početkom u 19 časova.

Proteklih dana u Srbiji su održani protesti u 28 gradova, a prema dosadašnjim najavama, do subote će biti protestna okupljanja u još najmanje 23 grada.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari