Protest protiv zagađenja vazduha u Boru: „Ovo je trovanje“

Ostavite komentar


  1. pa najbilje bi bilo da ne rade da zatvore pogone da imate cist vazduh. sta to niste ucinili pre prodaje. pa zagadjenje je bilo isto.

  2. Potpuno je svima jasno da je vazduh u Boru zagađen, a kao posledica pre svega RTB pa onda svega ostalog.Sadašnji vlasnici su kako vidim dali napismeno šta će se i kojom dinamikom preduzimati u vezi poboljšanja vazduha,i to je dobro.Ukoliko se ta dinamika ne bude poštovala,naravno da se treba reagovati.Pitao bih samo građane Bora gde su bili sve ove godine,decenije i što tada nisu vrištali kao sada.Gde su bili da Spaskovskom zabrane ulaz u kombinat,gde su bili…sada su se setili,ova im vlast mora sve rešiti i njima i onim ,,protestantima i nezadovoljnima stanjem u zemlji,, pa kako vas bre nije sram,bagra ste ali će narod na izborima reći koga hoće a dotle samo kevćite i kukajte.

  3. BORАNЕ UGUŠI I POTROVA GASOVIMA TOPIONICA BAKRA JAČE NO IKADA!

    U Boru zagađenje ne zavisi toliko od pravca vetrova, rada Toplane, već je funkcija nedorečenosti tehničko-tehnološka u rekonstrukciji topionice. Ogromne pare su utrošene, a zagađenje je gore no kada su radile samo šahtne i plamene peći. Od pompezno hvaljene rekonstrukcije topionice bakra u Boru i čistijeg vazduha od onog iz 1903. godine, ostade samo laž grobara RTB Bor i njegovih mentora iz Vlade i ludo radovanje borana. Oni se mesecima guši u gasovima sumpordioksida i opasnim supstancama: arsenom, olovom, kadmijumom, živom i kompletnim Mendeljejevim sistemom elemenata. Vlada Srbije i Grad Bor, ove dogodovštine pripisuju politizaciji, a ne realnom stanju. Najpre trebali su da prozovu Spaskovskog, grobara RTB Bor i „neimara“ nove tehnologije topljenja sa svim negativnostima, a najmanje Bor sa nebom iz 1903. godine, kako je svojevremeno tvrdio on. Za čisto nebo nad Borom potrebna je obimna rekonstrukcija, pare i vreme, a nikako do kraja 2019. kako je rekao ministar Antić. Laž nije zabranjena, a štetna je, ministre. O trovanju Borana treba da snosi konsekvence Spaskovski, jer je promašio tehnički-tehnološki, proces, izbor opreme, a radio je u svojoj režiji, izbacivšie stručnjake iz ovog posla, a imao je mentorstvo u Vladi Srbije. Novac (оkо 500 miliona evra) je utrošen i “pametno upotrebljen” i za lične koristi, a promašaji ostaju, pa ostaju. Država je preuzela dugova RTB Bor od devetsto miliona evra, a ostalo je još milijardu evra. Na kraju konsekvence treba da snosi i Ziđin u smislu poštovanja normi o čistoći vazduha i usklađivanje tehnologije sa projektovanim parametrima, koje je Spaskovski ostavio Ziđinu i Boru. Svaka mu čast, da kao osvedočeni i “rođeni” boranin, kako on tvrdi, a laže, uništava svoje toliko voljene sugrađanke i sugrađane.

  4. Tvrdnja gospodina gradonačelnika Bora, Milikića da je “Protest protiv aerozagađenja” politizovan, ne nosi čistu vodu. Pitam se da li je on u opšte u Boru i dali mu čulo mirisa radi. Da li vidi ko je sve prisutan na ovim skupovima, iz svih slojevima društva koji se truju od gasova topionice bakra, a truje ih politika i da li prati poštena merenja aerozagađenja. Milikić ne mora da nekompetentno brani rad topionice, promašaje Spaskovskog u rekonstrukciji topionici, koja košta više od pola milijarde evra, i njegovih mentora iz okvira vlasti na čelu sa neprikosnovenim, svemogućim i moćnim ΛV. Umesto da zasuče rukave da organizuje smanjenja aerozagađenja Bora, a pričao je Spaskovski da će biti vazduh čistiji od onog iz 1903. godine, on se stavlja na strani aerozagađenja i njegovih aktera.

Ostavite komentar


Društvo

Sutra počinje pripremno ročište Urošu Blažiću 10

Sutra počinje pripremno ročište Urošu Blažiću

U sudnici Okružnog zatvora u Beogradu sutra će biti održano pripremno ročište pred početak suđenja Urošu Blažiću, okrivljenom da je u Malom Orašju i Duboni iz automatske puške i pištolja 23. maja prošle godine ubio devetoro mladih i pokušao da ubije još 20, od kojih je 12 teško ranio.

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bisera Veletanlić, muzičarka

Danas je list koji je društvu apsolutno neophodan. Šteta što nema više listova poput Danasa.