Protest sindikata na Kosovu 1Zgrada Vlade Kosova Foto: Arhiva KiM

Unija nezavisnih sindikata Kosova najavlia je na Kosovu danas protest od 11 časova.

-Mnogi radnici rade bez ugovora o radu, sa prekovremenim radom i bez godišnjeg odmora, ili na određene praznike. Mnogi radnici su povređeni ili preminuli na radnom mestu i niko ne preuzima odgovornost. Mnogi radnici su diskriminisani porodiljskim odsustvom i mnogo je drugih nepravdi. Vlado, dosta je bilo, primenite zakon – poruka je Unije nezavisnih sindikata Kosova, prenosi KoSSev.

Na pitanje socijalne pravde, politike, odnosu poslodavaca prema radnicima i nezaposlenost upozoreno je i u najnovijem izveštaju Evropske komisije za Kosovo.

Sa druge strane, kako je danas za javne institucije i u centralnoj Srbiji i na Kosovu neradan dan, većina zaposlenih u ovim institucijama ovaj Prvi maj iskoristiće za odlazak na izlet, odnosno Prvomajski uranak, stoji na KoSSev.

Sindikat: Sprovodite zakon za sve

„Građani na Kosovu suočavaju se sa visokom stopom nezaposlenosti, dok se radnicima istovremeno krše prava, diskriminišu se platama, nedostaje im osiguranje i zdravstvena zaštita na radu i zakoni se generalno ne sprovode. Sprovodite zakone za sve, ne diskriminišite u javnom i privatnom sektoru i na osnovu pola“, poručuju dalje iz Unije nezavisnih sindikata Kosova, navodi KoSSev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari