Protest smederevskih novinara 1Foto: Stefana Savić

Smederevski dopisnici nacionalnih elektronskih i pisanih medija danas su u otvorenom pismu premijeru, nadležnim ministrima, novinarskim udruženjima, ukazali na kontinuirano diskriminatorsko ponašanje i govor mržnje gradonačelnice Smedereva prema novinarima, koji je eskalirao na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta.

Prema tvrdnjama novinara, Avramović je i ranije zloupotrebljavala skupštinsku govornicu, pa i lokalnu televiziju, koja više ne postoji, kako bi „ocrnila“ dopisnike koji, očito, ne izveštavaju po njenoj volji.

Na poslednjoj sednici smederevskog parlamenta, kako navode, mimo dnevnog reda dopisnici su bili glavna meta tokom dvanaestočasovnog zasedanja, i to može da posluži kao „školski primer samovolje, bahatosti, kršenja svih mogućih kodeksa, zakona, pravila, pa i Ustava države od strane predstavnika vlasti, kao i grubog mešanja u rad medija i neposrednog ugrožavanja bezbednosti novinara u Smederevu“.

Gradonačelnica nije propustila ni jedan izlazak za govornicu da nipodaštava rad dopisnika, iznoseći pritom niz grubih neistina, nepriličnih i proizvoljnih kvalifikacija i uvreda, stoji u pismu.

Kroz opsežne parodične analize pojedinih tekstova usudila se da pređe i na teren ličnog, pa je dopisnice nazivala „nesrećnim novinarkama koje sanjaju grozomorne snove“, pominjući čak i njihovu psihu u pogrdnom smislu.

Dopisnici ukazuju da je celodnevnim atakom na njih gradonačelnica doprinela atmosferi atmosferi linča, a svaka njena reč od strane vladajuće koalicije dočekana je sa odobravanjem odbornika Srpske napredne stranke, koji su aplaudirali, smejali se rečniku gradonačelnice, upadljivo se okretali ka delu sale gde su sedeli novinari i dobacivali.

Za nas je ovo vrhunac višegodišnje torture koju trpimo od predstavnika vlasti u Smederevu. Upozoravamo nadležne institucije i javnost da govor mržnje gradonačelnice Smedereva prema novinarima direktno ugrožava našu bezbednost, kao i sigurnost naših porodica, navodi se u dopisu smederevskih novinara.

Ukazuje se i da je, osim ugrožavanja sigurnosti i diskriminacije, dopisnicima beogradskih redakcija već duže vreme uskraćeno i pravo na većinu informacija iz gradske uprave, a time i Ustavom zagarantovano pravo na rad, kao i obaveza da pravovremeno obaveštavaju javnost o onome što ima interes da zna.

Očekujemo pomoć u skladu sa mogućnostima i ovlašćenjima, kako bismo zajedno stvorili uslove za normalan rad dopisnika u Smederevu i izbegli da ovakav odnos rezultira fizičkim nasiljem nad novinarima. Sa žaljenjem konstatujemo da nas od takvog scenarija deli samo korak, poručuju smederevski dopisnici Blica, Večernjih novosti, Politike, Foneta, Bete i Informera.

Pismo je upućeno i domaćim novinarskim udruženjima, kao i Evropskoj federaciji novinara, Međunarodnoj federaciji novinara, predstavnici OSCE za slobodu medija Dunji Mijatović i šefu Misije OEBS u Srbiji Peteru Burkhardu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari