Protest Srce za Davida na platou ispred Filozofskog fakulteta 1Foto: M.D.M.

Nekoliko stotina ljudi, na poziv Inicijative „Neda(vi)mo Beograd“, okupilo se na platou ispred Filozofskog fakulteta.

Oni su se okupili kako bi podržali akciju solidarnosti „Srce za Davida“, u znak protesta zbog jučerašnjeg hapšenja oca i majke nastradalog Davida Dragičevića u Banjaluci, koji skoro godinu dana protestuju kako bi saznali istinu o smrti svog sina.

Aktivisti NDBGD drže transparent na kome piše „Pravda za Davida i Dženana“, dok okupljeni, u tišini, paljenjem sveća formiraju oblik srca u centru platoa.

Novinarima se ispred Inicijative NDBGD obratio Dobrica Veselinović, koji je naveo da su ovom simboličnom akcijom želeli da podrže građane i građanke cele regije koja se nekada zvala Jugoslavija, a koja se pretvorila u mnoštvo malih okupiranih i zarobljenih država. On je istakao da su mir i ljudski život vrhovne vrednosti koje, bez obzira na sve, svi moraju poštovati i čuvati.

– Samo ujedinjeni građani i građanke mogu povratiti države, a ovo je samo jedan od koraka ka tome. Mi stojimo sa građanima i građankama Banjaluke i Sarajeva, kao i sa svima onima čiji su životi i dostojanstvo bili ugroženi – istakao je Veselinović.

Aktivisti Inicijative NDBGD sinoć su na zidu ispred predstavništva Republike Srpske u Beogradu ispisali poruku „Pravda za Davida“, što je slogan banjalučkog pokreta čiji su aktivisti juče hapšeni na Trgu Krajine.

Okupljeni drže podignute pesnice i uzvikuju „Pravda za Davida“, „Pravda za Dženana“, „Pravda za svu našu decu“.

Protest Srce za Davida na platou ispred Filozofskog fakulteta 2
Foro: M.D.M.

Da podsetimo, Davor Dragičević je jutros pušten na slobodu nakon saslušanja u Tužilaštvu. Tužilac je utvrdio da nema osnova za pritvor.

„Ja sam na Trgu u 18 časova i ne pada mi napamet da dete prepustim zločincima i ubicama. Moj David će dobiti pravdu, Dženan će dobiti pravdu. Ne mogu mi ništa“, rekao je on nakon izlaska.

Inače, Dragičević je predat Tužilaštvu u Banjaluci jutros oko 8 sati, nešto pre isteka roka od 24 sata.

Povodom situacije u Banjaluci, oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović koji je rekao da su netačne tvrdnje da su pripadnici MUP-a Srbije bili prisutni na protestu.

Takođe, ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske zahvalilo je Delegaciji Evropske unije na interesovanju za slučaj Davora Dragičevića i poručilo da je trebalo prvo da se informišu, pa onda da javno iznose stavove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari