Protest stanara čačanskog naselja Avenija 1 zbog oduzimanja parkinga 1Foto: Wikipedia

Stotinak stanara stambenih zgrada u čačanskom naselju „Avenija 1“ protestovalo je danas zbog odluke gradskih vlasti da prodaju parcelu koja je u gradskom vlasništvu, a koju ti stanari koriste kao parking.

Oni su rekli agenciji Beta da je to jedini parking prostor za stanovnike koji žive u pet stambenih zgrada, koja ima oko 300 stanova i istakli da sa oduzimanjem tog prostora oni više ne bi imali gde da se parkiraju.

Građani koji su protestovali ocenili su da bi za stanare 300 stanova bilo potrebno oko 330 parking mesta, a da oni već sada nemaju ni polovinu tih mesta za parkiranje i ističu da bi ukidanje i tih mesta dovelo do saobraćajnog kolapsa u tom delu grada.

Pored stambenih zgrada u tom delu Čačka nalaze se i jedna osnovna škola, dva obdaništa i dve ustanove za obrazovanje i dnevni boravak dece i odraslih ometenih u razvoju.

„Čak i saobraćajna policija toleriše da se automobili parkiraju na trotoarima, jer su svesni da nemaju gde. Još ako se na placu koji mi sada koristimo kao parking podignu nove stambene zgrade, što je i najavljeno, pitamo se gde će se vlasnici i tih novih stanova parkirati“, rekao je agenciji Beta jedan od stanara koji je protestovao.

Jedan od učesnika protesta Miki Zlatić rekao je agenciji Beta da je 266 stanara zgrada u naselju „Avenija 1“ potpisalo peticiju, koju su dostavili gradonačelniku Čačka Milunu Todoroviću, kojom traže da parcela koju koriste za parking ostane za tu namenu.

Građani koji žive u tom naselju predlažu gradskim vlastima da izgrade javnu garažu na prostoru koji oni sada korsite kao parking, čime bi zadovoljili potrebe za parking mestima i sadašnjih i budućih stanara.

Oni zahtevaju od republičkih institucija da dođu u Čačak i prekontorlišu urbanističke planove koje donose gradske vlasti i koji se prema oceni građana koji su protestovali „nezadovoljavajući“ i „štetni po njih“.

Zgrade u naselju „Avenija 1“ su napravljene pre 40 godina bez parking prostora za stanove, a stanari navode da su preduzeća koja su sazidala te zgrade odavno ugašena i da oni ne mogu da podnesu tužbe protiv njih.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović bio je pozvan na današnji protest ali nije došao.

Gradsko veće Čačka donelo je pre deset dana odluku da Grad proda pet lokacija putem javne aukcije, ukupne površine 3,1 hektara, za stanogradnju i poslovnu gradnju.

Opozicione stranke u Čačku Dveri i Narodna stranka osudile su takvu odluku gradskih vlasti, ocenivši da je u pitanju „rasprodaja gradske imovine“ i „raskućivanje“, a gradonačelnik Čačka Milun Todorović odgovario je da Gradu nije potreban „mrtav kapital“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari