(FOTO) "Zločin je bio, ali genocid ne": Protestna vožnja taksista protiv izglasavanja Rezolucije o Srebrenici 1Foto: Danas/Željko Bošnjaković

Svaki normalan čovek, a pogotovo Srbin osuđuje zločin koji je počinjen u Srebrenici, ali to nije genocid i tim terminom treba da prestane da se trguje, poruka je sa završetka protestne vožnje zbog najave usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN koju su organizovali beogradski taksisti.

Vožnja je u ponedeljak oko 10.30 časova krenula od Spomen parka Jajinci, a taksisti su ispred Skupštine Srbije stigli malo posle podneva.

Njihova vozila su bila „zakićena“ zastavama Srbije a na prozorima su se mogli videti natpisi kao što su „Ponosan sam što sam Srbin“, „Možete da nam uzmete sve ali srce i Srbiju ne“, i „Srpski narod nije genocidan“.

Na taksistima uglavnom nije bilo majica koje bi ukazale na njihovu eventualnu pripadnost nekoj ekstremno desnoj organizaciji, samo njih dvojica su, koliko je reporter Danasa mogao da vidi, nosila majice na kojima se ruska i srpska zastava udružuju u jednu i sa slovom „Z“ koje je dobro poznati simbol Ruske agresije na Ukrajinu.

Organizator ovog skupa Nebojša Vukojević, direktor Ugovorne privredne taksi komore Srbije, je u u razgovoru sa novinarima, pre nego što će održati govor i pročitati dve „antiratne“, pesme je rekao da su se on i njegove kolege okupile ne da pozivaju na oružje već na mir.

protest
Foto: Danas/Željko Bošnjaković

„Politiku smo isključili skroz, obraćamo se isključivo narodu Srbije, a gde ćemo drugo nego ispred parlamenta“, rekao je Vukojević odgovorivši na pitanje zašto su taksisti okupljeni ispred skupštine ako skup nije politički.

Naveo je i da među okupljenima ima ljudi različitih političkih opredeljenja, od koji su neki čak i članovi opozicionih partija.

Tvrdio je i da je u ovoj protestnoj vožnji učestvotalo preko sto taksista, mada prema proceni reportera Danasa taj broj je bio bliži 50, bilo je i nešto preko 20 vozila.

Vukojević zatim održao govor radi kojeg je bio postavljen agregat za struju i prikladno ozvučenje sa mikrofonom.

„Svaki normalan čovek a posebno Srbin, jer zločin je počinjen od strane vojske Republike Srpske, osuđuje zločin koji se dogodio u Srebrenici i ne želimo da umanjujemo strašne posledice koje je ostavio na porodice nastradalih“, rekao je Vukojević na početku svog govora.

Zatim je naglasio da se taj zločin ne može nazvati genocidom.

„Krivci su i osuđeni, ali to nije genocid i tim terminom treba da prestane da se trguje i da se koristi onda kad to međunarodnoj zajednici odgovara, i kad nekoga želi da stavi na stub večnog srama a Srpskom narodu i državi upravo to čine“, istakao je Vukojević.

Izneo je i tvrdnje da su svi veliki svetski poznavaoci međunarodnog prava utvrdili da genocida u Srebrenici nije bilo.

Upitao je i šta su onda nacistički logori iz drugog svetskog rata, ako je zločin u Srebrenici „genocid“, a nabrojao je i razna druga „zla zapadnih sila“.

(FOTO) "Zločin je bio, ali genocid ne": Protestna vožnja taksista protiv izglasavanja Rezolucije o Srebrenici 9
Foto: Danas/Željko Bošnjaković

„Kako da tretiramo istrebljenje čitavog jednog naroda u Americi, Indijanaca, e to je genocid bez presedana u Ljudskoj istoriji.
Kako da gledamo na atomske bombe bačene na Japan, ljudio još uvek umiru od posledica toga.Kako da gledamo, možda kao na milosrdnog anđela, kako su oni simbolično nazvali uništenje Srbije.Šta je sa Vijetnamom, Korejom, Irakom, Libijom, I sada Ukrajinom koju ste gurnuli u rat koji ne može da dobije“, žustro je govorio Vukojević.

U svom govoru je naglasio da izglasavanjem rezolucije o Srebrenici Ujedinjene nacije žele od Srba da naprave genocidan narod i da tako stvore još više razdora među državama bivše Jugoslavije.

Više puta je naglasio da su se taksisti okupili kako bi poslali poruku mira, i da ne pozivaju na ret već na zdrav razum.

Nakon dela govora u kojem je izneo nekoliko stavova koji bi se najlakše mogli nazvati homofobičnim, izjavio je da su taksisti uvek bili tu uz srpski narod, kad je bilo najteže, pa i sada kad žele „da nam prišiju etiketu genocida“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari